Wees niet bang om te falen!

‘What would you attempt to do if you knew you couldn’t fail?’ Wat zou je proberen te doen als je wist dat je niet kon falen?

Deze inspirerende zin las ik ergens op internet. En hij bleef hangen. Het is eigenlijk het vervolg op mijn afbeelding van vorige week, waarin ik je aanspoorde om het lef te hebben om grootse dingen van jezelf te verwachten.

Angst

Als ik denk aan mijn eigen grote dromen, dingen die ik stiekem heel graag zou willen doen of bereiken, dan is de angst voor falen vaak de grootste drempel om het ook daadwerkelijk te doen. De angst dat niemand zit te wachten op wat jij te bieden hebt. Dat niemand mooi zal vinden wat jij maakt, of in ieder geval niet mooi genoeg om het ook te kopen. De angst dat je straks begint en het dan gewoon niet lukt. Ik schat in dat dit voor veel mensen een reden is om niet te beginnen.

Dromen

Maar als je de vraag eerlijk aan jezelf stelt, wat zou ik proberen te doen als ik wist dat ik niet kon falen? Wat dan? Als je zogezegd ‘out of the box’ wilt denken, je dromen niet wilt laten beperken door allerlei mitsen en maren, dan moet je deze vraag aan jezelf stellen. Wat nou als niets me in de weg zou staan, geen geld, geen tijd, geen falen, wat zou ik dan kunnen doen? Heel veel grootse dingen in de wereld zijn bereikt omdat er één iemand een droom had en het lef om dat uit te voeren. Zo is de wereldwijde stichting Leger des Heils voortgekomen uit de droom van één man: William Booth. Het enorme imperium van Apple komt voort uit de dromen van drie mannen, onder wie Steve Jobs.
What would you attempt to do 2

Grootse dingen

Ik geloof dat God ons ook dromen ingeeft. Dat hij ons laat verlangen naar dingen die precies passen in zijn plan. En soms lijken die dromen onrealistisch, onmogelijk of onbetaalbaar. Maar God staat boven tijd, geld en allerlei menselijke moeite. Verhalen uit de Bijbel getuigen daarvan, zoals dat van Noach die een boot bouwde voor twee van iedere diersoort. Over onrealistisch, onmogelijk en onbetaalbaar gesproken. Maar hij kreeg het voor elkaar, omdat God erachter stond.
En ik geloof dat het nog steeds zo werkt, dat als God achter onze dromen staat, dat we dan grootse dingen zullen doen, niet bang hoeven te zijn voor falen. Don’t be afraid to fail. Be afraid not to try. (Wees niet bang om te falen, wees bang om het niet te proberen.)

One comment on “Wees niet bang om te falen!
  1. Avatar Ivonne schreef:

    Ik zou me helemaal inzetten op het exclusief maken van christelijke sieraden, om hiermee de blijde boodschap te verkondigen.

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Blog
1 november 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief