MENUMENU

Wees niet bang om te verschillen in een relatie

Ben je in een relatie bang om te veel van elkaar te verschillen? En wil je dolgraag een twee-eenheid vormen, maar ga je daar soms iets te krampachtig mee om? Dat heeft een naam: verschil fobie. De term is bedacht door de Belgische relatietherapeut Vansteenwegen.

Hoe weet je of je zelf krampachtig vasthoudt aan een twee-eenheid? Dit kun je merken als je jezelf of je partner vaak zinnetjes in de wij-vorm hoort uitspreken. Bijvoorbeeld: ‘Dit is niks voor ons.’ Of: ‘Als jij het niet leuk vindt, vind ik er ook niks aan.’ En heeft je partner een keer een andere mening dan jij, dan kun je daar hoogst verontwaardigd op reageren. Want dan is het net alsof diegene jou verraadt. Een beetje een uitvergrote vorm van: wij tegen de rest van de wereld.  

Alles samen doen

Nog een paar voorbeelden. Jullie hebben alleen maar gezamenlijke vrienden en doen alles samen. Nu is daar op zich niks mis mee, mits je dat echt leuk vindt en wilt. Niet als je het doet uit angst niet bij elkaar te passen. Of je zegt niks en je probeert je steeds maar aan te passen en te dóen alsof jij de dingen en activiteiten van je partner ook leuk vindt. Overbodig om te vermelden dat dit bij een eventuele clash tussen jullie voor een behoorlijke identiteitscrisis kan zorgen. Want wie ben je zelf nou al die jaren geweest?

Elkaar versterken

Dwangmatig een twee-eenheid willen vormen kan een teken zijn van onzekerheid. Bang zijn om te veel van elkaar te verschillen en niet bij elkaar te passen. Maar hoe mooi is het als je jullie verschillen kunt omarmen. En elkaar zo op verschillende vlakken kunt versterken? Dat je ontdekt waar je ook los van de ander van houdt. En dat je die ander stimuleert om zelf iets te doen wat-ie leuk vindt? Zelfs als jij er niks mee hebt? Los van elkaar afspreken en apart van elkaar nieuwe ervaringen opdoen, geeft een nieuwe impuls aan jullie gesprekken.

Kostbaar en uniek

Wees niet te bang om te verschillen. God heeft jullie allebei kostbaar en uniek gemaakt, er valt nog zoveel te ontdekken en te ontwikkelen. Zolang er een stevige basis van vertrouwen is en elkaar het beste gunnen, kun je die verschillen zelfs in elkaar gaan waarderen en zo een heel hecht stel zijn.

Bron: samencommuniceren.nl

 

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
17 juli 2018
Kaarsjes:
 •  

  De ontheemde mens.

  Zembla. Een nieuw begin? Terwijl ik een kaarsje ontsteek. In gedachten en gebed denk ik aan hen die uit hun huis gezet zijn.Oud en Jong. Leg het neer in uw hand.Heer wees met hen die een moeilijke weg gaan vol onzekerheid in hun bestaan. Heer vraag u om kracht om moed en vertrouwen. U heeft uw Woord aan ons gegeven. Heer ontferm u over hen en allen om hen heen wees hen en ons nabij. Amen.
 •  

  Mijn moeder

  Dat ze Liesbeth Hofman en alle moslims aan de varkens voeren.
 •  

  een opa

  dat hij zijn kleinkind weer mag zien en niet alleen van een afstandje
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars