MENUMENU

Weg met mij

Veel mensen vinden de plek waar wij wonen te afgelegen. Het is waar dat we 18 kilometer moeten rijden voor de dichtstbijzijnde winkel. Wij gaan niet ‘even’ naar de bioscoop of theater. Wanneer wij iets vergeten zijn te kopen, hebben we een netwerk van buren voor eieren, boter, pasta of olie. Eenmaal per week ga ik naar de stad en haal daar alle boodschappen voor de hele week.

Dat ‘uitje’ naar de winkels is geen onverdeeld genoegen. Het valt mij op dat mensen steeds onverdraagzamer worden: niemand voor laten bij de kassa, klagen dat het te lang duurt, ervan uitgaan dat je altijd benadeeld wordt. Mensen reageren bijna verbaasd als je vriendelijk bent.

Of dit nou typisch Frans is, zou ik niet durven beweren. Ook in Nederland kunnen ‘we’ er wat van. Naar mijn idee had het meer te maken met het leven in een stad: een grote groep mensen op een beperkt aantal vierkante kilometers.

Mevrouw Le Pen van het extreem-rechtse Front National speelt hier handig op in, door dit sentiment in de samenleving op te pakken en de suggestie te wekken dat de vrede weer terugkeert als we de grenzen sluiten en er geen vreemdelingen meer bij komen.

Altijd ben ik weer blij dat ik de heuvels in kan rijden en de stad achter mij kan laten. Terug naar mijn veilige, stille dorpje, waar mensen aardig en behulpzaam zijn en iedereen elkaar kent. Gewoon zoals het hoort.

Maar ik ben keihard van mijn roze wolk geknald.

Bij de laatste verkiezingen bleek het Front National in ons piepkleine dorpje de grootste partij. Dat was schrikken, want ik ben de enige buitenlander.

2 reacties op “Weg met mij
 1. Jaap Filius schreef:

  In de eerste plaats: ik begrijp dat u al langer in dat dorpje woont . Vermoedelijk hebben de mensen daar vast niet het voornemen om u het leven zuur te gaan maken. Nee, ik denk dat veel mensen onbewust stemmen, dus zonder zich te realiseren wáár ze op stemmen. Dat is eng, jazeker, maar het gebeurt overal. Ook in Nederland moeten partijen á la PVV het van deze (met alle respect) onnadenkende mensen hebben. Wees moeten bidden dat dergelijke partijen niet de wereldpolitiek gaan uitmaken want dat betekend niet alleen dat de vreemdelingenhaat zou aangemoedigd worden, want dat is het wat FN en PVV doen, maar het zou ook het einde van de godsdienstvrijheid kunnen betekenen. Immers, het is een voorstel van Wilders om zowel moslims als ook christenen die op de vlucht zijn NIET in Nederland toe te laten……. Gebed om deze trends te doorbreken zijn hard nodig. En ook krachtige maar geweldloze stellingname door álle kerken.

 2. Frits schreef:

  Hier staat de PVV in de peilingen op 33 zetels en is daarmee ruim de grootste. Groter dan VVD en PvdA bij elkaar.. Dat is een teken dat de sfeer slecht is in het land maar de grootste betekend nog geen meerderheid. Daar zijn nog altijd 76 zetels voor nodig. En dus maakt ik maar niet te druk.
  Wat ik wel vind is dat we met elkaar in gesprek moeten. En dan ook echt naar elkaar luisteren en vooral: elkaar mening respecteren. Dat is wat anders dan het met elkaar eens zijn. Luister naar elkaars argumenten en laat de ander nadenken over zijn eigen argumenten en denk ook nog eens goed na over de jouwe. Hoe zou de wereld er uit gaan zien als we alle grenzen dicht gaan gooien voor vluchtelingen? Verdampen die vluchtelingen dan?
  Maar met dat ik dit zit te schrijven krijg ik ook behoefte aan een een hutje op de hei.

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
8 oktober 2015
Kaarsjes:
 •  

  De ontheemde mens.

  Zembla. Een nieuw begin? Terwijl ik een kaarsje ontsteek. In gedachten en gebed denk ik aan hen die uit hun huis gezet zijn.Oud en Jong. Leg het neer in uw hand.Heer wees met hen die een moeilijke weg gaan vol onzekerheid in hun bestaan. Heer vraag u om kracht om moed en vertrouwen. U heeft uw Woord aan ons gegeven. Heer ontferm u over hen en allen om hen heen wees hen en ons nabij. Amen.
 •  

  Mijn moeder

  Dat ze Liesbeth Hofman en alle moslims aan de varkens voeren.
 •  

  een opa

  dat hij zijn kleinkind weer mag zien en niet alleen van een afstandje
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars