Welke foute kersttrui heb jij?

Gisteren was het foute kersttruien dag:

https://www.savethechildren.nl/foute-kersttruien-dag

Je moet er blijkbaar een beetje gek voor zijn om een foute kersttrui te dragen. Met de actie van Save the Children wordt het omgedraaid en word je een held als je gehuld in zo’n foute trui geld gaat inzamelen.

Kerstmuts

Deze week verraste mijn werkgever ons met een kerstmuts. De reacties waren wisselend. Sommige collega’s wilden er absoluut niet mee lopen. Ik bedacht me geen moment en zette hem gezellig op. Lekker warm, nu de vorst ook overdag blijft hangen.

Vrolijk

Het zorgde onderweg voor de nodige glimlachen. Eén man die z’n raam open deed en riep “dat staat je goed!” (was dat nou cynisch of meende hij het echt?). En een vrouw reageerde heel enthousiast: “Wat heb jij een gezellige muts op!” Alsof ik me toch een beetje moest verdedigen (wat een onzin, bedacht ik me later) zei ik: “ja en ook lekker warm!” “Heel erg leuk. Het staat je goed en daar wordt een mens vrolijk van!”

Verschil

Er zullen ook ongetwijfeld mensen hun wenkbrauwen gefronst hebben of die het net als sommige collega’s maar belachelijk vonden. Maar zo verschillen we allemaal. Net als met de kerstversiering die nu steeds meer te zien is. Bij de één heel uitbundig en de ander laat het bij een kerstster of misschien helemaal wel geen versiering of verlichting.

Andere beleving

Afgelopen week moest ik ook aan die verschillen in beleving denken bij het zien van de favoriete kerstmuziek van de redactie van MijnKerk.nl. De één kiest voor het ingetogene, de ander voor een vrolijke meezinger.

Niet alleen met kerst, maar ook in onze geloofsbeleving zien we die verschillen. En ik kan daar van genieten. Tenminste, als we elkaar die verschillen gunnen. De één wil uitbundig, de ander houdt het klein en ingetogen. Als we elkaar daarin in onze waarde laten, kunnen we één zijn.

Effect

Ondertussen werd ik wel blij van mijn postrondje, zeker na de opmerking van die vrolijke mevrouw. Ik bezorgde al neuriënd de ene kerstkaart na de andere. Ineens besefte ik welk liedje ik neuriede: “It’s the most wonderful time of the year!” Wát? Het moet niet gekker worden met deze herfstdepressiepatiënt. Als dit het effect is van zo’n simpele kerstmuts opzetten, dan laat mij daar nog maar even mee lopen. Worden die donkere dagen voor kerst toch nog een beetje aangenaam!

2 comments on “Welke foute kersttrui heb jij?
  1. Avatar Marisa schreef:

    Ik heb gisteren met mijn groep 6/7 ook meegedaan aan deze gekkigheid. En ja….ik herken wat je schrijft. Toen de kinderen uitgedost met lichtjes en kerstballen aan hun trui de klas in kwamen, veranderde de sfeer. Iedereen straalde! Deze sfeer bleef de hele dag in stand. Oké, ik heb het onderwijs zelf even op een laag pitje gezet, en we hebben vooral fijn geknutseld en koekjes gebakken. Tussendoor ontstonden de mooiste gesprekken waar ik ook eens rustig aan deel kon nemen. Waar zo’n foute kersttruiendag al niet goed voor is.

Deel dit verhaal:
Marleen Samplonius-Ottens

Geschreven door:

Thema: Blog
15 december 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief