Welke muziek moet klinken op jouw begrafenis?

'Oh, dit vind ik zo mooi, dit moeten ze op mijn begrafenis laten horen!'. Dat hoor ik geregeld als iemand het over muziek heeft die hem of haar raakt. Ik denk het zelf ook wel eens. Welke muziek moet klinken op jouw begrafenis?

Ik stel die vraag aan jou, maar ook op het symposium ‘Religie doet ertoe’ op de VU op 2 maart. Daar mag ik een bijdrage leveren over rituelen rond rouw en sociale media anno 2015.

We leven in een tijd waarin veel tradities en gewoontes verdwijnen of veranderen. Kerkelijke zekerheden en gebruiken veranderen. Dat is voor de één verdrietig, voor de ander een opluchting.
Toch blijven we als mensen veel dezelfde behoeftes hebben: we willen gekend worden, we willen emoties zien en voelen.

Hemelse muziek

Muziek is daarvoor een onuitputtelijke bron. Muziek ontroert, stimuleert, geeft rust. De oude koning Saul uit de Bijbel was depressief en liet zich toezingen door David op de harp.
En ook als het leven van iemand voorbij was gegaan, begon de mensheid te zingen: Klaagliederen, de Blues, levensliederen. Elke cultuur en religie ontwikkelde andere muziek.
In de Rooms-katholieke traditie ontstonden Requiems, en het mooie Ave Maria. In de Protestantse wereld werden liederen van Johannes de Heer populair bij uitvaarten, zoals Veilig in Jezus’ armen

Smaken verschillen gelukkig. De één wil nu graag iets van Bach laten horen, Maarten bijvoorbeeld kiest voor ‘Erbarm Dich mein, o Herre Gott‘.
Cristina kiest voor een lied van Enya: How can I keep from singing.
Het lied van Enya laat mij door zang en tekst uitstijgen boven al het dagelijkse gedoe van het leven. Enya zingt over een hemelse rust die op ons wacht.

Welke muziek moet klinken op jouw begrafenis?
Laat het me weten via een reactie hieronder, liefst met een link naar Youtube. Je kunt het ook mailen naar Fred Omvlee, of tweeten met #religiedoetertoe.

Hartelijke groet
Fred Omvlee
fred@mijnkerk.nl

Tekst Enya, How can I keep from singing:
My life goes on in endless song
Above earth’s lamentations,
I hear the real, though far-off hymn
That hails a new creation.

Through all the tumult and the strife
I hear it’s music ringing,
It sounds an echo in my soul.
How can I keep from singing?

While though the tempest loudly roars,
I hear the truth, it liveth.
And though the darkness ’round me close,
Songs in the night it giveth.

No storm can shake my inmost calm,
While to that rock I’m clinging.
Since love is lord of heaven and earth
How can I keep from singing?
When tyrants tremble in their fear
And hear their death knell ringing,
When friends rejoice both far and near
How can I keep from singing?

In prison cell and dungeon vile
Our thoughts to them are winging,
When friends by shame are undefiled