Welkom in mijn hokje!

Deze hele week staat in teken van het vieren, of zo je wilt gedenken van de reformatie. Reformatie betekent verandering. Met kerkhervormer Luther begon er een nieuwe kerk te ontstaan. Een kerk die protesteerde tegen allerlei denkbeelden van de kerk uit de Middeleeuwen. Wat de hervormers in ieder geval wilden, was dat mensen zelf de bijbel konden gaan lezen en daardoor ook zelf een oordeel konden vormen over wat er over God gezegd wordt.
Of het nu over God of over mensen gaat, eigenlijk blijft het steeds nodig dat er regelmatig een beeldenstorm komt. Hoe vaak worden mensen niet in een hokje gestopt, zeker als je buiten een groep valt en niet meedoet met de rest. Gewoon omdat je anders bent.

Aan het beeld voldoen

In iedere groep zijn er ongeschreven regels, waar je aan moet voldoen. Vaak worden deze groepsregels ontkend, maar als je er buiten staat, voel je aan alle kanten dat ze er zijn. Op zich is er ook niet veel mis met een groep, maar van de groep gaat een bepaalde macht uit. Pas als je doet als wij, mag je echt meedoen. Welkom in mijn hokje!
Als het gaat om inburgeren bijvoorbeeld wordt dit heel duidelijk gemaakt. Wil je Nederlander worden, dan wordt er van mensen iets verwacht. Het voordeel bij deze inburgering is dat de regels beschreven staan en iedereen na wat voorbereiding zou kunnen slagen voor het inburgeringsexamen.
Het probleem is misschien niet dat examen, maar wel het echte leven. Het is iemand niet aan te zien dat hij of zij is ingeburgerd. Het vraagt dus ook van de samenleving om openheid voor anderen. Ik ben er van overtuigd dat een groep, hoe groot of klein ook, mooier en leuker wordt, als wie er buiten staan zich welkom zouden voelen.

Kijk maar eens naar dit filmpje over wat er kan gebeuren

Een eerste stap

Het zou fijn zijn dat de eerste stap om dit te bereiken niet gevraagd wordt aan de nieuweling, de andere, de vreemde, maar dat dit zou komen uit de groep. Gelukkig is een groep niet een blok, maar een verzameling mensen. Jij zou zo iemand kunnen zijn, die een eerste stap zou kunnen zetten.
Overal kom je mensen tegen die er een beetje buiten staan. Durf jij naar hen een eerste stap te zetten? Dat kan al beginnen met iemand bewust te groeten en misschien volgt daarna een eerste kennismaking. Wie weet ben je welkom in elkaars hokje!