Welkom thuis

We zijn er weer, manlief en ik. Na een aardig tijdje in het buitenland te hebben gewoond zijn we sinds een week weer terug in Nederland. We zijn thuis. Tenminste, dat denk ik. Iedereen zegt ‘welkom thuis’. Het welkom voel ik wel, maar het thuis nog even niet. Wat is ‘thuis’ eigenlijk?

Oost west, thuis best

Er zijn tegeltjeswijsheden genoeg als het op het woordje ‘thuis’ aankomt. Oost west, thuis best, home is where your heart is, zoals het klokje thuis tikt…

Maar soms is thuis in geen oost of west te bekennen, is mijn hart ergens halverwege de weg kwijtgeraakt en tikt geen enkel klokje zoals het thuis zou moeten tikken. Een unheimisch, niet-thuis gevoel steekt de kop op. Heimwee kan zwaar en uitputtend zijn, maar wat als je niet eens meer weet waar jouw ‘heim’, je thuis, te vinden is?

Geen plek om uit te rusten

Jezus moet ongeveer hetzelfde gevoel hebben gehad toen hij op aarde rondliep. Hij wist wel waar zijn thuis was – bij zijn Vader – maar hij zou vele jaren doorbrengen op allerlei verschillende plaatsen voordat hij daar weer zou thuiskomen. Niet voor niets zei hij: “Vossen hebben een hol en vogels hebben een nest. Maar de mensenzoon heeft geen plek om uit te rusten.” (Matteüs 8:19)

Thuis bij de Vader

Een vermoeiend bestaan lijkt me dat. Telkens maar weer je spullen pakken en vertrekken, steeds onderweg zijn, nooit eens ergens kunnen neerploffen en echt kunnen uitrusten. Ik ben al de kluts kwijt na één keer heen en weer verhuizen. Maar toch… hoewel Jezus in zijn periode op aarde nooit écht thuis was en geen eigen plek had, wist hij wel altijd een lijntje met ‘thuis’ open te houden. Regelmatig zocht hij een stille plaats op om te bidden, om even thuis te zijn bij zijn Vader.

Ook al zit ik de komende tijd tussen wal en schip, tussen huizen die niet thuis zijn, er is dus altijd nog die deur waar Jezus zelf ook telkens weer aanklopte. Die deur is altijd binnen handbereik, waar ik ook ben. Daar heet de Vader me altijd hartelijk ‘welkom thuis’ – zelfs al voel ik het nog even niet.

0 comments on “Welkom thuis
1 Pings/Trackbacks for "Welkom thuis"
  1. […] Klik hier om mijn blog ‘Welkom thuis’ te lezen op MijnKerk.nl. […]

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
9 november 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief