Werk en privé balans: struggle!

Ik geef eerlijk toe: het is voor mij een struggle om werk en privé keurig te scheiden. Ik ken de valkuilen en toch val ik er altijd weer in.

“Mahaaam, mahaam! Je hoort me niet eens! Leg je mobiel nou eens weg!” Oioi, dat wil je niet horen. Zo terécht terechtgewezen worden door je kind. Overkomt dat jou ook wel eens? Ik heb respect voor ouders die altijd hun mobiel uitzetten als ze bij hun kinderen zijn. Stiekem wil ik dat best vaker doen, maar die verleiding, hoe weersta je die? Het is nog lastiger geworden sinds ik veel thuis werk en zzp’er ben. Ik bepaal mijn eigen tijden: rampzalig!

Uit het moment

Op je mobiel kun je alles tegenwoordig altijd en eeuwig checken. Ik ben heel slecht in denken: nu niet. Of: diegene wacht maar even op een reactie. Dan wil ik iets uitleggen, oplossen, rechtzetten. Maar daarmee verdwijn ik wel uit het moment. Ik word er zelf ook onrustig van. Je aandacht springt van het één naar het ander, als een knipperlicht.

Alle apparaten uit

Gek hè, hoe je het allang weet van jezelf maar het toch lastig blijft om het te veranderen. Vaak gaat het ook goed, dan leg ik mijn mobiel weg, zet ik mijn laptop uit en de kinderen hebben hun twintig minuten gamen gehad. Tegenwoordig is het bordspel Stratego de hit en Stef stuntpiloot doet het ook goed. Het leidt perfect af. Ik moet mijn aandacht er wel bij houden!

Je hoofd uitzetten

Als zij in de speeltuin spelen en ik op een bankje zit, dwalen mijn gedachten alweer snel af. Blijven piekeren over je werk helpt niemand, maar zet die knop maar eens uit. “Mam, zie je hoe hoog ik kan springen van de schommel?” Soms hoor ik ineens de afwezigheid in mijn stem, als ik “ja” zeg.

Aandacht

In het boek ‘Een levensregel voor beginners’ legt Derkse uit wat de regels van Benedictus voor betekenis kunnen hebben voor de moderne mens. In het klooster geniet ik van dat ritme; ora et labora, bidt en werkt. Het is de kunst om te kunnen beginnen én te stoppen, alleen de dingen te doen die echt van waarde zijn (en dat is niet moralistisch bedoeld, je bepaalt dit zelf) en één ding tegelijk te doen met je volle aandacht. Dat werkt helend en voedend en er is geen gevecht meer met de tijd. Het wonder is, dat eigenlijk alles nog steeds afkomt en het stroomt meer.

Ups en downs

Natuurlijk maakt het uit of je monnik bent of vijf kinderen hebt en een voltijd baan. Toch geloof ik dat iedereen het kan, dat het een levenshouding is. En je zo meer kunt leven in een vreugdevolle aanwezigheid. Het gaat bij mij met ups en downs, ik ben ook maar een mens.

Hoe breng jij werk en privé in balans?

3 comments on “Werk en privé balans: struggle!
 1. Avatar Tjerk schreef:

  Als kapitein op de grote vaart is het varen in een vast vaar-verlof schema wel erg fijn.
  8 weken van huis geeft daarna 8 weken echt THUIS.
  Thuis bij de kinderen en het gezin.

  Tegenwoordig is het schema verre van vast.
  Korte en lange reizen worden afgewisseld met kort en lang verlof.
  Altijd oproepbaar geeft ook onrust in het gezin.
  Voordeel is wel, je hoeft niet altijd “ja” op de aankomende reis te zeggen en zoiezo neem ik de gehele kinderen zomervakantie vrij.
  Voor en nadelen een beroep op zee.

  • Rebecca Schoon Rebecca Schoon schreef:

   Ja zo heeft elk beroep voor en nadelen hè! Je ziet je kinderen soms een tijd niet, dat lijkt me ook wel moeilijk, maar als je thuis bent ben je er voor 100%. Bijzonder beroep hoor. Groet Rebecca

 2. Avatar Tietia schreef:

  Het boekje ‘een volle agenda maar nooit druk’ van Denise Hulst is gebaseerd op dit gedachtengoed. Zeer leesbaar en praktisch.

Deel dit verhaal:
Rebecca Schoon

Geschreven door:

Thema: Blog
11 april 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief