Wie ben ik?

‘Ben jij nou wie ik denk dat je bent?’
Verhit kijk ik op van mijn verwoede poging om de cassière - die mijn boodschappen in een razend tempo langs de scanner haalt - bij te houden. De mij onbekende man achter me in de rij kijkt wat onzeker. Ja, zijn vreemde vraag is duidelijk voor mij bestemd.

Dorps

De boodschappen vormen inmiddels een enorme berg aan het eind van de band en de caissière heeft het totaalbedrag dat ik haar schuldig ben, al laten weten. Eigenlijk heb ik dus niet zoveel tijd voor een praatje. Daar komt nog bij dat ik al genoeg praatjes in de supermarkt heb gemaakt. Dat heb je in een dorp, waar (bijna) iedereen nog (bijna) iedereen kent.

Vreemde vraag

‘Het hangt ervan af, meneer…,’ antwoord ik, toch nieuwsgierig, ‘…wie u denkt dat ik ben.’
Ondertussen ga ik stug verder met inpakken. Als ik uiteindelijk de bon in ontvangst neem, kijkt de man me nog eens goed aan.
‘Nee,’ zegt hij, ‘je bent, geloof ik, toch niet degene wie ik dacht dat je was.’
Ik kan mijn gezicht niet meer in de plooi houden. ‘En toch ben ik wel degelijk degene die ik ben.’
En dan lacht hij ook en zelfs bij de cassière, die ziet dat mijn berg eindelijk is weggewerkt, kan er een klein lachje af.
‘Je bent een stuk jonger dan degene die ik dacht dat je was,’ zegt hij nog. En dan kan zomaar mijn dag niet meer stuk…

Jahweh

Terwijl ik de boodschappen in mijn auto laad, denk ik nog even aan de vreemde vraag, dat toch een leuk gesprekje opleverde.
Ik ben, die ik ben… Dat zeg je immers niet over jezelf? Maar het is wél de naam waarmee God zich bekend maakt: Jahweh (dit kun je lezen in de bijbel, bijvoorbeeld in het boek Exodus 3 vers 14). Het Hebreeuwse Jahweh betekent: Ik ben (die ik ben). Hij is de enige die geen verdere aanduiding nodig heeft. Een prachtige naam. Hij was er, Hij is er en Hij zal er zijn.

Hij heeft nooit haast, is nooit ongeduldig en wil altijd luisteren als je met Hem praat. Van Hem zal je nooit kunnen zeggen: U bent tóch niet degene die ik dacht dat U was. Nee, Hij valt nooit tegen. Hij komt zijn afspraken altijd na. Die belofte van Jahweh maakt niet alleen maar één dag goed, maar álle dagen van je leven!

 

Luisterlied: Ik zal er zijn – Sela

One comment on “Wie ben ik?
  1. Avatar ria manni schreef:

    Dit is heel mooi Irma een gedachte die je met ons wil delen heel bijzonder!!!!

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
30 maart 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief