Wie gaat het nog om de mensen in Syrië?

Vannacht hebben de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk bombardementen uitgevoerd op Syrië. Het is een vergelding voor de vermeende gifgas-aanval op Douma. Een speldenprik, meer niet, in een machtsspel tussen grootmachten die vechten om invloed. Wie gaat het nog om de mensen in Syrië?

Moedeloos

Natuurlijk, er moest iets gebeuren. Gifgas gebruiken in een oorlog, het mag niet. Maar er gebeurt veel meer, nu al ruim zeven jaar. Ik word er een beetje moedeloos van. Want de internationale gemeenschap bemoeit zich er wel mee, maar het lijkt daarin steeds meer om hun eigen machtsbelang te draaien en niet meer om de Syriërs. Volg jij het nog?

Wie vecht nou tegen wie en waarom?

In Syrië strijdt het leger van Assad tegen tal van groepen, waaronder het Vrije Syrische leger, die we doorgaans maar samennemen als ‘de rebellen’. Dan zijn er nog de Koerden, die in de beeldvorming eerder als ‘vrijheidsstrijders’ worden voorgesteld. De internationale gemeenschap speelt een kat-en-muis spel in die interne strijd, maar voert feitelijk zijn eigen strijd met andere landen. Voor zover ik overzicht kan krijgen zie ik dit: Amerika is een bondgenoot van Turkije in de NAVO, en in hun strijd tegen Assad. Maar ze staan tegenover elkaar als het om de Koerden gaat. Turkije en Rusland staan tegenover elkaar in de strijd tegen Assad, maar vinden elkaar in de strijd tegen het terrorisme en in hun aversie van Amerika. Het gaat niet meer om de mensen in Syrië maar om de vinger die iedereen in de Syrische pap wil hebben.

Enkel spierballentaal

De bombardementen van vannacht zijn enkel een vorm van spierballentaal in een internationaal conflict en heeft niets te maken met opkomen voor het Syrische volk. Er is niets wezenlijks veranderd. En de internationale grootmachten hebben zichzelf en de anderen gespaard. Het heeft hen niets gekost. Natuurlijk, er moest iets gebeuren. Maar er moet er al heel lang écht iets gebeuren. Laat ze daar eens hun energie aan besteden!

Wat kunnen we wel doen?

Hoe moedeloos en machteloos het ook voelt, we kunnen twee dingen doen met onze handen: bidden en geven. Ik wil met je bidden:

God, vader van de hele wereld,
zie mensen ten onder gaan
in een spel van machten en meesters.
Wij kunnen zo weinig doen
niet meer dan U vragen:
ontferm U over hen!
Bevrijd hen van wie hun leven bepalen.
Breng mensen samen die het verschil kunnen maken.
Zegen hulpverleners,
familie hier van de mensen daar.
Laat de wereld tot inkeer komen,
toenadering zoeken tot elkaar
omwille van dat kind, die vrouw, die man,
die maar één ding willen: leven.
God, ontferm U over hen!
Amen.

Geven

Kijk eens op de website van KerkinActie naar wat je kunt bijdragen aan hulp en vrede in Syrië. Samen maken we meer mogelijk. In ieder geval meer dan er nu wordt kapot gemaakt.

 

 

 

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
14 april 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief