Wie is er goed, wie is er fout?

Muziekblog van dominee Jaap van den Akker: De terugkerende beelden van de burgeroorlog in Syrië of aanslagen dichterbij doen mij telkens denken aan het beroemde nummer van Billy Joel uit 1983...

Vooral de zin die Joel uitschreeuwt in het nummer:
And who was wrong?
And who was right?
It didn’t matter
in the thick of the fights
blijft dan dagen lang hangen.

In elke oorlog is dàt de vraag die bovenkomt. Deden de Amerikanen er goed aan om in Vietnam tegen de Vietnamese communisten te gaan strijden? Waarom gingen ze eigenlijk, met welke motieven?
Deed de ‘coalition of the willing’ (waar ‘wij’ ook bij hoorden) er goed aan om Irak binnen te vallen – op zoek naar massavernietigingswapens die er niet bleken te zijn. waarom gingen we eigenlijk?
Inmiddels trekken de geallieerden zich langzaam terug uit Afghanistan, vele duizenden doden verder – is er nu ook echt iets veranderd daar? Onlangs hoorde ik dat de regering in Afghanistan overweegt om de doodstraf door steniging weer in te voeren…

Ik benijd ze niet de wereldleiders die zulke beslissingen moet nemen. Je doet het namelijk nooit goed. Als ze niet ingrijpen, zoals nu in Syrië, sterven er dagelijks ook vele onschuldige mensen – in de rij voor de bakker, of onder weg naar school. Door wie is nooit helemaal duidelijk. Heeft Assad gifgas gebruikt? Wie zijn die rebellen eigenlijk? Wat gebeurt er me Syrië als zij aan de macht komen? Klopt ons (aanvankelijke) beeld wel van vrijheidsstrijders die de dictator omver willen werpen om een democratische rechtsstraat te beginnen? Ik vrees van niet.

Eén zin uit een hartverscheurend nummer van dertig jaar oud. Billy Joel zingt over de verschrikkingen van Vietnam, maar het sterke van het lied is, dat de vragen die hij stelt over alle oorlogen en conflicten staan. In de Bijbel lijkt het vaak zo duidelijk wie goed is en wie fout. De profeten hadden er geen moeite mee om een schuldige aan te wijzen. In onze kerken lezen we de verhalen van koning Achab en koningin Izebel (I Koningen). Voor Elia was het geen vraag dat zij het verkeerd deden, maar volgens buiten Bijbelse bronnen was koningin Achab een van de succesvolste koning van Israël…
Jezus prikt er vaak doorheen. Wie goed is en wie niet? Hij zoekt juist mensen op die in onze ogen aan de verkeerde kan staan. Collaborateurs (tollenaars), hoeren, invaliden. Jezus pendelt steeds heen en weer over onze lijn tussen goed en kwaad. Zo stelt Jezus elke keer weer dezelfde vraag aan ons als Billy Joel in Goodnight Saigon: Wie staat er eigenlijk aan de goed kant?
De Bijbel brengt die vraag dicht bij ons zelf. Over de grote wereld en de wereldleiders en de moeilijke beslissingen over goed en kwaad die zij nemen, daarover is het moeilijk oordelen. Houdt het bij je zelf. Gun jezelf de ruimte om niet te snel te oordelen. Die ruimte maakt leven mogelijk.

dominee Jaap van den Akker
reageren via fred@mijnkerk.nl

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
16 januari 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief