Willen we wel echt minderen? De hype onder de loep

Het is een beetje de hype van deze tijd. Minderen. Minder spullen, kleiner wonen, delen in plaats van aanschaffen. Een sympathieke hype, dat wel. Maar willen we wel echt minder? 

Nog niet eens zo heel lang geleden was er weinig te kiezen. Mensen hadden gewoon minder. Ik sprak er pas nog over met mijn moeder. Hoe zij opgroeide. Je kreeg de oude kleren van je oudere broers of zussen. Sokken werden gestopt. Vlees kwam alleen op zondag op tafel. En vakantie? Pardon, wat is dat?

Kunnen kiezen voor minder is een ongekende luxe

Het is ongelooflijk hoeveel er is veranderd in relatief korte tijd. Natuurlijk heeft niet iedereen het even goed in ons land. Er zit nogal een verschil tussen een gezin met tweeverdieners of zeg een alleenstaande moeder met een bijstandsuitkering. Toch is onze levensstandaard over het algemeen erg hoog. Dus dat je überhaupt kunt kiezen voor minder, is natuurlijk een enorme luxe.

De Marie Kondo’s van deze tijd spelen er handig op in. Opruimen de boel. Al die spullen vragen alleen maar aandacht: ze moeten schoongemaakt, onderhouden, of opgeslagen worden. En dan stuit je op een interessante vraag: zijn we verzadigd? Hebben we het punt bereikt dat het ‘genoeg’ is?

Als dat echt zo was, dan zou het milieu een vreugdesprongetje maken. Want ons consumptiegedrag is op z’n zachtst gezegd niet echt duurzaam. Kunnen we echt genoegen nemen met wat we nu hebben? Ik betwijfel het. De behoefte aan nieuwe dingen, nieuwe ervaringen en reizen zit nu eenmaal diep. Het is die gulzigheid waar we eerder over schreven.

We willen nog steeds veel

Ik denk eerder dat wat we willen zich verplaatst. Onze materiële behoeften verschuiven naar immateriële behoeften. We willen nog steeds veel, maar dan anders. Een beetje ontnuchterend is het wel, maar blijkbaar is die tevredenheid nog ver te zoeken.

Terwijl we ergens diep van binnen heel goed weten dat achter al dat willen een dieper verlangen schuilgaat. Het verlangen naar echte tevredenheid. Dat het goed is zo. Met jezelf, met je leven, met je omstandigheden.

Met nieuwe ogen lees ik dan ook weer die oude woorden. Woorden die werken als een spiegel. Voorbij elke hype en opvallend actueel: 

‘Dus maak je geen zorgen over jezelf, en over wat je zult eten of drinken, noch over je lichaam en over wat je zult aantrekken. Is het leven niet meer dan voedsel en het lichaam niet meer dan kleding?

(..)

Zoek liever eerst het Koninkrijk van God en zijn gerechtigheid, dan zullen al die andere dingen je erbij gegeven worden.’

Herken je je hierin?

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
12 april 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief