Winactie – Bijbel in Gewone Taal

De komende drie weken geven we op MijnKerk.nl elke week een Bijbel in Gewone Taal weg. Met dank aan het Nederlands Bijbelgenootschap.

Elke week is er een nieuwe opdracht, waarmee je kans maakt op een gratis Bijbel in Gewone Taal. De opdracht van deze week is: deel in maximaal 100 woorden welk bijbelverhaal van vroeger je is bijgebleven en waarom? Schrijf je reactie onder dit bericht of op de MijnKerk.nl facebookpagina.

De eerste actieweek loopt tot en met zaterdag 14 maart, 22.00 uur. Op maandag 16 maart maken we om 10.00 uur de winnaar bekend en start direct de tweede actieweek.

Mijn favoriete verhaal

Het bijbelverhaal dat me uit mijn jeugd het beste is bijgebleven, is het verhaal van Hanna. Ik had als kind al een enorm rechtvaardigheidsgevoel. Dat Hanna gepest werd omdat ze geen kinderen kon krijgen, maakte me zo kwaad. En dan ook nog priester Eli die denkt dat Hanna dronken is en niet ziet dat ze snikkend haar hart uitstort bij God. Ongelofelijk! Later in mijn leven kreeg dit verhaal nog een hele andere dimensie, omdat we zelf lang op ons eerste kind moesten wachten. Uiteindelijk kregen we na acht jaar onze eigen Hanna.
Adrie Stemmer – hoofdredacteur MijnKerk.nl

Op Bijbel in Gewone Taal vind je favoriete bijbelverhalen van bekende en minder bekende Nederlanders en meer moois. Je kunt de Bijbel in Gewone Taal ook volgen op facebook of twitter.

27 comments on “Winactie – Bijbel in Gewone Taal
 1. Avatar Sammie Slang schreef:

  Matthëus 5:38-39

           StatenvertalingNBG 1951NBVHet Boek

  “Jullie hebben gehoord dat gezegd werd: “Een oog voor een oog en een tand voor een tand.” En ik zeg jullie je niet te verzetten tegen wie kwaad doet, maar wie je op de rechterwang slaat, ook de linkerwang toe te keren.”

  Diepe indruk maakte dit vroeger, ik werd namelijk altijd gepest! Want hoe moest dit. Tot ik me bedacht, dat God naast me was en mij steun gaf om dit te doorstaan

 2. Avatar JOke Siahaya-Dinkeloo schreef:

  Ik ken geen bijbelverhalen vanuit mijn jeugd. Ik zat op een katholieke school en had daarbij catechismusles en op dinsdagochtend naar de kerk. Bij opa en oma speelde ik graag met de kerststal. In 1985 ben ik bekeerd en heb de bijbel helemaal gelezen, ik was hongerig en alles sprak mij aan. Later toen ik kinderen had heb ik de bijbel in diverse uitvoeringen voorgelezen. Ik vind het scheppingsverhaal mooi, de geschiedenisverhalen en alles van Jezus, Zijn geboorte, sterven en opstanding. Zijn Liefde voor ons, waardoor wij genade, genezing en eeuwig leven ontvangen als wij Hem in ons hart uitnodigen.

 3. Avatar Truus schreef:

  Net als Joke kom ik uit een katholiek gezin als kind snap je het allemaal niet wat ik wel weet dat je vooral de Catechismus van voor tot achter uit je hoofd moest leren en ja hoor ik had de eerste prijs wat een trots nu wijzer en ouder het roomse verleden vervaagd en lees ik liever een mooie tekst uit de bijbel of luister naar gospelsongs nu ik in aanmerking kom om de bijbel in gewone taal te winnen doe ik graag een poging de moderne en begrijpelijke taal staan mij wel aan.
  Vriendelijke groet
  Truus.

 4. Avatar Riet van Dijk schreef:

  Het verhaal uit mijn jeugd dat me het meest is bijgebleven is het verhaal van Ananias en Saffira. Het verhaal werd in klasjes verteld. Bij het vertellen werd de nadruk gelegd op eerlijk zijn. Je hoeft je niet beter voor te doen dan je bent, want God doorziet alles. Daarna mocht het door een aantal kinderen worden uitgebeeld. Ik mocht Saffira zijn en speelde mijn rol zo overtuigend dat de jeugdwerksters geschrokken vroegen of ik me bezeerd had, toen ik achterover ‘dood’ viel.

 5. Avatar willy schreef:

  Mijn verhaal van vroeger, was Daniel in de leeuwenkuil. Ik vond het altijd zó bijzonder, dat Daniel daar levend uit kwam.

  • Avatar Anneke van der Kooi schreef:

   Het verhaal van David die uitgehoond werd door die grote sterke reus Goliath.. Maar David vertrouwde dat God bij hem was. Hij nam het kleine steentje , gooide en.. raakte die enge reus. Zou ik dat durven?

 6. Avatar Jacco van de Ruitenbeek schreef:

  De geschiedenis van Jonas,
  Dat hij werd opgeslokt door een grote vis en drie dagen in het binnenste van de vis verbleef om daarna ” gewoon” Levend uitgespuwd te worden. Bizar, maar werkelijk gebeurt. Eeuwen later verbleef Jezus drie dagen in een donker graf om daarna weer op te staan. En het Leven te geven aan een ieder die in Hem geloofd.

 7. Avatar Esther Scholten schreef:

  Mijn favouriete verhaal is dat van de Barmhartige Sameritaan.
  Hij verzorgt de melaatse, ondanks eventuele gevolgen. Waar eerder anderen zouden moeten stoppen liepen zij door.De sameritaan zag niet de ziekte maar de mens achter de ziekte..Naastenliefde dat had deze Sameritaan goed begrepen..Een voorbeeld voor de huidige wereld waar wij onze broeders en zusters laten onthooffden en vermoorden..Naastenliefde…wat hebben wij het nodig..

 8. Avatar Roelie van den Berg schreef:

  Mijn bijbel verhaal van vroeger is nog niet zo oud, ik ben op 55 jarige leeftijd tot geloof gekomen en had voorheen weinig of niets uit de bijbel gehoord of gelezen. Ik ben nu 61
  Maar mijn 1e verhaal was die van de verloren zoon. Wat mij hierin aansprak, was dat er heel veel overeenkomsten uit mijn eigen leven waren. Maar de enorme liefde die hieruit sprak, was bij mij echt de overtuiging , dat God de ware liefde is. Onvoorwaardelijke liefde. Liefde die je alleen maar hoeft te ontvangen. Ik hoefde alleen maar God zijn hand vast te pakken en mijn Vader haalde mij binnen.
  Ik zag mijzelf als de verloren dochter die thuis mocht komen.
  Ik heb me laten dopen, draai nu een tienergroep waar de bijbel in gewone taal zo dichtbij kan komen voor de tieners.

 9. Avatar Diana schreef:

  Het verhaal van Jozef en zijn grote broers. Ik kon (en kan) niet begrijpen dat je je kleine broertje eerst in een put gooit en hem vervolgens verkoopt aan een slavenkaravaan. En dan je oude vader voorliegen door te zeggen dat hij door een wild dier is verscheurd. Ik snapte er niks van! Gelukkig liep het wel goed af met Jozef en vergaf hij zelfs zijn broers. Dat vond ik heel knap. Ademloos lui
  luisterde ik altijd naar dit verhaal.

 10. Avatar Lyda Westerink schreef:

  In mijn jeugd was de bijbel een verboden boek. Rond mijn zestiende las ik hem pas voor het eerst en de verhalen grepen me meteen. Ik ben wel met literatuur opgevoed, dus mijn moeder en oma’s hadden de juiste bodem gelegd. Door een rooms-katholieke pastoor – die ook Neerlandicus was – ben ik daarna meer wegwijs in de bijbel gemaakt. Deze man kon met zoveel liefde de literaire schoonheid ervan overbrengen. Op een grijze namiddag liet hij, in de pastorie, zo het manna naar beneden dwarrelen! Steeds als ik het verhaal hoor, beleef ik opnieuw dat magische moment, prachtig.

 11. Avatar Jantine Schuurman schreef:

  Daniël in de leeuwenkuil..
  Waarom? Mijn broertje heet Daniël en ik vond het zo erg om hem voor me te zien in de leeuwenkuil!!
  Hoe ouder je wordt hoe meer je het verhaal zal gaan begrijpen, maar toen ik heel jong was kon ik er niets van begrijpen. Hoe kun je nou levend uit een leeuwenkuil komen.. Onbegrijpelijk als klein meisje..

 12. Avatar Moniek (sprankje) schreef:

  Het verhaal van de gevangenneming en kruisiging van Jezus raakte me als kind heel erg. Nu gelukkig nog steeds, maar ik heb leren zien dat het verhaal verder gaat: de opstanding en overwinning op de dood!!!

 13. Avatar Micha schreef:

  Ik vind de verbonden die God met Israël gesloten heeft mooi, waarin Hij zegt dat Hij Israël eeuwig trouw zal zijn.

 14. Avatar aafke schreef:

  Een verhaal wat mij bij is gebleven is het verhaal van de kinderen die tegen de profeet Eli(s)a zeggen: Kom op kaalkop, kom op kaalkop. Mijn vader, die dit voorlas, was zelf redelijk kaal. Als kinderen zagen we die kaalkop voor ons en we moesten erg lachen. Dit vond mijn vader niet erg gepast en hij snapte de humor niet. Laatst hebben we dit verhaal weer gelezen in de bgt en ik moest van binnen weer lachen.

 15. Avatar Betty schreef:

  Noach en de ark,ik vond dat zo mooi als kind vooral het redden van de dieren

 16. Avatar Marjolein schreef:

  Het verhaal van Zacheüs is een van de verhalen die mij goed bijgebleven zijn. Dat hij vooruit liep en in een boom klom omdat hij door de menigte niets kon zien. En dat Jezus hem vervolgens naar beneden riep. Net als Zacheüs ben ik niet zo lang en ik klom vroeger ook graag in bomen, om het uitzicht maar ook omdat je zelf dan vaak niet gezien werd. Misschien dacht Zacheüs dat ook wel, maar Jezus, die dacht daar anders over, prachtig!

 17. Avatar Fenneke schreef:

  Mijn favoriete Bijbelverhaal is het verhaal waar mannen een zieke man bij Jezus brengen. Eenmaal aangekomen bij het huis waar Jezus spreekt, zien zij dat het onmogelijk is om door de menigte heen te komen. Daarop besluiten zij op het huis te klimmen en een gat in het dak te maken waardoor zij de zieke neer laten, Jezus ziet het en geneest hem. Wat een verhaal! Ik heb me van kinds af aan kunnen inbeelden dat er er een gat in het dak wordt gemaakt om een zieke door heen te laten zodat hij toch bij Jezus kan komen.

 18. Avatar Huib schreef:

  Genesis 49: 21 (BGT)
  Naftali, jij bent zo vlug als een hert. Een hert dat vrij in de bossen leeft en mooie jongen krijgt.

  Toen ik iets jonger was vertelde de leerkracht hierover een Bijbelverhaal en dit ben ik nooit vergeten. Iets wat bepaalde talenten van mensen laat zien?

 19. Avatar anne schreef:

  Het verfhaal over ‘De Heer is mijn herder, aan niets zal het mij ontbreken’.
  Het is dan toch daarom dat ik graag met een schaapherder mee wandel…

 20. Avatar richtsje abma schreef:

  Het bijbelverhaal dat ik als kind het mooiste vond, is het verhaal van Zacheus. In de kijkbijbel van Kees de Kort hing Zacheus aan een tak in de boom met een heel leuk oranje gekleurd (geld)tasje. Dat plaatje heb ik altijd geweldig gevonden, een klein mannetje die zich als een drenkeling vastklampt aan een boom om Jezus te zien. Ik heb er als predikant mijn werk van gemaakt: dat verlangen om Jezus te zien voorbijkomen. Ik hang zelf regelmatig in die boom….

 21. Avatar Jantine Huisman schreef:

  Het verhaal dat vroeger de meeste indruk op mij heeft gemaakt is die van het dochtertje van Jaïrus.

  Wij hadden thuis een serie boekjes, waarin een bijbelverhaal met grote platen op elke bladzijde in kindertaal werd naverteld.

  Het feit dat een meisje (ik kon me daar natuurlijk goed mee vereenzelvigen) bijna dood was, maar door Jezus toch weer tot leven werd gewekt maakte op mij altijd grote indruk. Zelfs nu ik 24 ben, kan ik me het prentenboek vrijwel letterlijk herinneren.

  Zo zie je maar, in eenvoudige taal maakt een boek soms meer invloed dan met de rijkste poëtische frases.

 22. Avatar Josefien Harmsen schreef:

  Het verhaal wat mij bij is gebleven en waar ik nu pas vrede mee heb en vroeger ook oneerlijk vond is het verhaal ‘De gelijkenis van de arbeiders in de wijngaard’.
  De arbeiders die het langst gewerkt hadden kregen evenveel loon als degenen die maar kort gewerkt hadden; iedereen kreeg hetzelfde. Ik snapte dit vroeger niet, maar in de actualiteit van nu, vind ik het wel eerlijk, omdat iedereen evenveel zou moeten krijgen en je blij mag zijn als je kan werken en wanneer je het niet of minder kan, heb je ook recht op een goed (basis)inkomen.

 23. Avatar Els Borsje schreef:

  Welk verhaal is mij altijd bijgebleven. …
  verhaal van Noach. Blijft een boeiend verhaal. Als kind zie je in je gedachten al die beesten komen. Maar ook indrukwekkend als je bedenkt hoe boos God was. En toch wilde God door gaan met de mensen. Dat laat een indruk achter. Of je nou jong of oud bent

 24. Avatar paul schreef:

  De bijbel is er voor elk doel, soms moet je wel een beetje buigen.

  Toen ik op de Bijbelschool zat in Heverlee was de populairste bijbeltekst Richteren 4:6. Misschien had dat er mee te maken dat er op de heuvel dicht bij de bijbelschool een cafe was met de naam Tabor.

  en zij zeide tot hem: Heeft de Heere, de God Israels, niet geboden: Ga heen en trek op den berg Thabor, en neem met u tien duizend man

  In mijn latere leven zijn niet de verhalen maar meer personages gaan spreken. Bijvoorbeeld Prediker: Alles is onuitsprekelijk vermoeiend.

 25. Avatar Claudia peterse schreef:

  Romeinen 8: 31-32 omdat het me beleidenistekst is

 26. Avatar Bernardo schreef:

  De wonderbaarlijke broodvermenigvuldiging. Vroeger omdat het een mooi verhaal is, net een grote picknick. Nu omdat ik besef dat de boodschap van Jezus voor iedereen bestemd is en er meer dan genoeg overblijft!

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
9 maart 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief