Winactie – Bijbel in Gewone Taal (3)

Deze week maak je voor de laatste keer kans op een gratis Bijbel in Gewone Taal. Bekijk snel de opdracht van deze week....

De opdracht van deze week is: Wat is je favoriete bijbelcitaat en waarom? Schrijf je reactie onder dit bericht of op de MijnKerk.nl facebookpagina.

Deze derde actieweek loopt tot en met zaterdag 28 maart, 22.00 uur. Op maandag 30 maart maken we om 10.00 uur de winnaar bekend en start direct de derde en laatste actieweek.

Favoriete bijbelcitaat

Mijn favoriete bijbelcitaat is Genesis 18:1 (Naardense Bijbel): ‘Dan laat de Ene zich aan hem [Abraham] zien, bij de godseiken van Mamree,-die wordt gezien, terwijl hij in het heetst van de dag is gezeten in de ingang van de tent.’
Deze tekst ontroert me altijd omdat God als het ware zomaar je tuinpad kan oplopen: midden in het dagelijks leven – Abraham zit bij zijn tent – komt God bij hem aan, prachtig!
Lyda Westerink – eindredacteur Mijnkerk.nl

Op Bijbel in Gewone Taal vind je favoriete bijbelverhalen van bekende en minder bekende Nederlanders en meer moois. Je kunt de Bijbel in Gewone Taal ook volgen op facebook of twitter.

12 comments on “Winactie – Bijbel in Gewone Taal (3)
  1. Avatar andevi schreef:

    Ez 33, 1-9. Waarom? Dit is mijn roeping 🙂

  2. Avatar Conny Hoogendoorn schreef:

    Hier hoef ik geen seconde over na te denken.

    Wat kosten twee mussen? Zo goed als niets. Maar er valt er niet één dood neer als jullie Vader het niet wil. Bij jullie zijn zelfs alle haren op je hoofd geteld. Wees dus niet bang, jullie zijn meer waard dan een hele zwerm mussen.
    — Matteus 10:29-31

    Met dit citaat bemoedigde een goede vriend me in een periode dat ik het moeilijk had. Sindsdien kan ik nooit meer naar een mus kijken zonder me dankbaar te voelen. 🙂

  3. Avatar Paul van Noort schreef:

    Elke keer als ik weer eens in een wat moeilijkere periode zit dan drijven herinneringen aan mooiere tijden weer boven. Moet ik dan denken aan mijn dooptekst? (2kor 5:17, rupsje nooitgenoeg)? Nee. Moet ik dan denken aan mijn trouwtekst (auw, Jozua 24:15)? Nee.
    Aan de tekst in het geboortekaartje van mijn dochter (Psalmen voor Nu vertaling van Psalm 8) nee.
    Donkere teksten van beroepszeurpiet Prediker?alles is onuitsprekelijk vermoeiend…
    Mooie teksten uit klaagliederen: Het zijn de gunstbewijzen des Heren dat wij niet omgekomen zijn.
    Misschien spreuken 31? Die degelijke huisvrouw (auw) of misschien over die drank die je aan iemand die ten gronde gaat moet geven.
    Nou het lijkt er op. De bijbeltekst die mij in mijn meest nostalgische periode, op de kruispunten van mijn leven weer boven komt drijven heeft te maken met de vrienden uit mijn studententijd. We studeerden theologie en we trokken dan wel eens (hooguit een uurtje, we moeten natuurlijk niet te veel tijd in de kroeg doorbrengen) naar de top van de heuvel (zeg maar berg) waar een cafe stond dat de naam TABOR droeg. Daar dronken we dan een pintje (en als we langer bleven zitten wat meer maar nooit meer dan 3) en dan gingen we weer naar huis. Het kwam ons duur te staan want door het “downplayen” van de tijd, en het niet downplayen van het aantal biertjes leek het alsof we ENORM gingen tanken in de kroeg. De waarheid was dat we meestal op woensdag (als de kroeg dicht was) halverwege de heuvel er achter kwamen dat het woensdag was, we evt. dan friet gingen halen, maar meestal in de gemeenschappelijke huiskamer sinaasappelsap gingen drinken en droge koek-lettertjes eten. Terwijl we alleen maar gehoor wilden geven aan die bijbelse opdracht uit Richteren 4:6b
    Heeft de Heere, de God Israels, niet geboden: Ga heen en trek op den berg Tabor, en neem met u tien duizend man.
    Ik zucht nog eens diep, nip voorzichtig aan een enkel biertje en proost virtueel naar die vrienden van vroeger.

  4. Avatar nouwens schreef:

    Jeremiah 29:7
    “Work for the good of the cities where I have made you go as prisoners. Pray to me on their behalf, because if they are prosperous, you will be prosperous too.”
    This text speaks to the wisdom of seeking what is good in all situations for it is in relating to our neighbours that we find God of all descriptions in community.

  5. Avatar Isabel Kiel schreef:

    Exodus, De uittocht uit Egypte. Omdat het zo’n mooie cadans heeft, en omdat het zo spannend en positief tegelijk is.

  6. Avatar adnil schreef:

    1 Korintiërs 13:4-5 “De liefde is geduldig en vol goedheid. De liefde kent geen afgunst, geen ijdel vertoon en geen zelfgenoegzaamheid. Ze is niet grof en niet zelfzuchtig, ze laat zich niet boos maken en rekent het kwaad niet aan.”

    Door dit vers heb ik geleerd geduldig te wachten en te vertrouwen op God tot Hij mij een geschikte partner bracht. Ookal twijfelde ik soms, God twijfelt nooit. En zo geschiede.. Mijn liefde kwam en ging niet meer weg. En mijn geliefde is alles wat dit vers vertelt. Ik dank God er elke dag voor. Amen.

  7. Avatar Astrid de Wind schreef:

    Jesaja 41:10 is mijn favoriete bijbeltekst.
    Deze tekst heb ik gekregen toen ik gedoopt werd. Een tekst die ik toen heel veel gelezen heb. Me erg heeft geholpen. Nu ik zo deze actie zie en nadenk schiet hij gelijk in mijn hoofd. Eigenlijk was ik hem een beetje vergeten. Soms is het zo moeilijk om dit allemaal te geloven. Maar ik weet dat dit wel mag en dat God er wel voor mij is. En dat deze tekst echt waarheid is.Ook als het soms even niet zo voelt. En dat is soms meer dan ik wil.
    Bedankt voor deze mooie reminder! Even stil staan bij iets heel belangrijks! Hoe tof dat God er altijd voor ons is!

    Jesaja 41:10 Wees niet bang, want ik ben bij je,
    vrees niet, want ik ben je God.
    Ik zal je sterken, ik zal je helpen,
    je steunen met mijn onoverwinnelijke rechterhand.

  8. Avatar JannyNL schreef:

    Mijn favoriete tekst staat in Jesaja 43: 18/19: ‘Blijf niet staan bij wat eertijds is gebeurd, laat het verleden nu rusten. 19 Zie, ik ga. Zie, ik ga iets nieuws verrichten, nu ontkiemt het – heb je het nog niet gemerkt? Ik baan een weg door de woestijn, maak rivieren in de wildernis.

    Deze tekst geeft mij kracht om zaken uit het verleden met rust te laten. Als reactie op gebeurtenissen in het verleden ontstaan telkens weer nieuwe dingen (zoals het verhaal met een lekkende kan water die de bloemen onderweg laat bloeien). Met die nieuwe dingen kunnen we weer verder.

    • Avatar Trudy van Ool van Doorn schreef:

      Ben geraakt door Jesja 43;18 en 19
      Heb inderdaad het gevoel dat ik al een tijd in het bos loop, maar niet weet waarheen ik moet gaan.
      Door deze tekst voel / hoop ik dat God /mijn Gids of de Engelen mij richting aan hebben gegeven.
      Trudy.

  9. Avatar Bernardo Chiarini schreef:

    Mijn favoriete bijbelcitaat is Matteüs 6:34: ‘Maak je dus geen zorgen voor de dag van morgen, want de dag van morgen zorgt wel voor zichzelf. Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen last.’

    Deze uitspraak helpt me wanneer ik merk dat ik aan het piekeren blijf of wanneer ik loop te stressen over iets dat nog gebeuren moet. Het geeft me rust.

  10. Avatar Tietsje Abee schreef:

    Mijn favoriete bijbeltekst is psalm 139, 13 en 14.

    Mijn tweede man dialyseerde jaren lang en voor het dialyseren was er een tijd van steeds moeier worden. Dialyseren was ook geen hemel op aarde kan ik jullie verzekeren, het was zwaar. Voor hem natuurlijk, maar voor voor mij ook. En als we dan deze psalm zongen, of lazen of hij flitste door mijn hoofd dan was de God die zijn nieren had gevormd niet de dommerik die dat toch wel beter had kunnen doen. Maar de God die zijn nieren vormde (en ook mijn buik waar in die tijd toen hij begon te dialyseren zoveel kanker zat) had dus heel veel weet van die nieren, van die buik. Die God had het kennelijk niet beter kunnen doen, want Z/Hij zit vast aan de volkomenheid van de schepping. Maar Ze weet ervan, ze huilde vast wel eens mee als het zo slecht ging en hij kotsend en ziek van het dialyseren thuis kwam. Of als hij zo moe was dat hij zijn stoel (zo’n stoel waar hij ook in kon liggen) niet eens uitkwam om te eten of koffie te drinken. Dan was ik in de put en wist ook niet hoe het wat beter te krijgen. En als die psalm zich dan weer aandiende en dat bepaalde de psalm vaak zelf en altijd op de goede momenten, voelde ik als het ware een aai over mijn bol en nam die God mijn man even in zijn armen.

    U was het die mijn nieren vormde,
    die mij weefde in de buik van mijn moeder.
    14Ik loof u voor het ontzaglijke wonder van mijn bestaan,
    wonderbaarlijk is wat u gemaakt hebt.
    Ik weet het, tot in het diepst van mijn ziel.
    15Toen ik in het verborgene gemaakt werd,
    kunstig geweven in de schoot van de aarde,
    was mijn wezen voor u geen geheim.
    16Uw ogen zagen mijn vormeloos begin,
    alles werd in uw boekrol opgetekend,
    aan de dagen van mijn bestaan ontbrak er niet één.

  11. Avatar Hans Berkheij schreef:

    Exodus 6:7 (NBV)
    Ik zal jullie aannemen als mijn volk, en ik zal jullie God zijn. En jullie zullen inzien dat ik, de HEER, jullie God ben, die jullie bevrijdt van de last die je door de Egyptenaren is opgelegd.

    In oudere vertalingen stond ‘tot een God zijn’. Vind ik eigenlijk mooier. Maakt duidelijk hoe beperkt de begrippen ‘volk’ en ook ‘God’ zijn. De slaven die Egypte ontvlucht zijn moeten nog een volk worden. En JHVH is natuurlijk veel meer dan het woord ‘god’ kan bevatten, maar omdat Israël in Egypte dat begrip een beetje heeft leren kennen laat hij zich zo kennen: Ik zal jullie tot een God zijn.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
23 maart 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief