Wordt het ooit anders?

Het verhaal is al lang begonnen vóór wij geboren werden. En als we er niet meer zijn gaat het waarschijnlijk nog een hele tijd door. Als je je levensverhaal wilt vertellen, kun je beginnen bij je vroegste herinneringen. Je kunt ook nog je ouders vragen naar hun herinneringen aan de tijd vóór je geboorte. Met een beetje geluk kun je nog terug tot wat je grootouders zich herinneren. Maar wat was er daarvoor? Hoe zag de wereld er toen uit?

We vallen er midden in.

De schrijvers van de Bijbel hebben zo de geschiedenis opgeschreven die zij kenden. De verhalen die bewaard waren gebleven van generatie op generatie. Het begon bij de uittocht uit Egypte. Die onverwachte bevrijding van tot slaaf gemaakte mensen. Onverwacht, omdat de koning van Egypte met zijn leger, zijn tempels en goden en de reusachtige piramiden oppermachtig leek. En de slaven, die als slaaf geboren waren uit ouders die als slaaf geboren waren, werden bevrijd. Zo begon hun verhaal, als volk. In het begin was er de bevrijding uit de slavernij.

En wat was er daarvoor dan?

Nog oudere herinneringen doken op, oude verhalen over verre voorouders. Abraham en Sara, Isaac en Rebecca, Jacob, Rachel en Lea met hun zonen. Verhalen van mensen en hun lotgevallen. Mensen die leefden in een wereld zoals men die toen kende en zoals wij die nu nog kennen. Een wereld met mooie en minder mooie kanten. Een wereld van liefde en haat, rouw en bedrog, wanhoop en vertrouwen, honger en overvloed.

Is het dan altijd zo geweest? En zal het altijd zo blijven? Die vragen werden opnieuw gesteld, toen generaties later de Israëlieten in ballingschap verkeerden. Hun land was verwoest en zij hadden hun vrijheid weer verloren. Opnieuw waren ze tot dwangarbeiders gereduceerd. Is het dan altijd zo geweest en zal het altijd zo blijven? Of is het mogelijk dat het ooit anders wordt?

Wordt het ooit anders?

De vraag hoe het was in het begin wordt tegenwoordig vaak als een wetenschappelijke vraag gezien. En het antwoord is dan dit: in het begin was er een grote knal en daarmee kwam de ontwikkeling van het leven op gang. Een ontwikkeling die mogelijk is dankzij de concurrentie tussen al wat leeft. Een ontwikkeling door de strijd om te overleven. Een eeuwige strijd van winnaars en verliezers.

Er is ook een ander antwoord mogelijk. “In het begin schiep God de hemel en de aarde. De aarde was nog woest en doods, en duisternis lag over de oervloed, maar Gods geest zweefde over het water. God zei: ‘Er moet licht komen,’ en er was licht. God zag dat het licht goed was…” (Genesis 1:1-4)

Een antwoord van geloof. Gebaseerd op de ervaring van bevrijding tegen de verwachtingen in. In de chaos van de onderdrukking schiep God orde. In de duisternis van het bedreigde leven maakte Hij licht. En hij zag dat het goed was. Het verhaal waar we midden in vallen is ooit goed begonnen. En daarom mogen we ook hopen dat het ooit anders wordt.

 

 

Foto: Jain Basil Aliyas/ Creative Commons.

One comment on “Wordt het ooit anders?
  1. Avatar Willy schreef:

    Je zou dat geloof in God die licht schept en orde in de chaos zo graag vast geloven. Het verstand zit je zo vaak in de weg,daar kom je niet verder mee. Soms voel ik mij een eeuwige twijfelaar. Ben blij met de blogs die u schrijft.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
21 oktober 2013
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief