MENUMENU

You’re so vain – Carly Simon

Deze week staat bij Mijnkerk.nl de verleiding ‘IJdelheid’ centraal. Carly Simon schreef in 1972 haar wereldhit ‘You’re so vain’, over menselijke ijdelheid. Het lied is een echte klassieker geworden.

 

Jij bent zo ijdel

You walked in to the party
Like you were walking on a yacht
Your hat strategically dipped below one eye
Your scarf, it was apricot
You had one eye on the mirror
And watched yourself gavotte
And all the girls dreamed that they’d be your partner
They’d be your partner,

In een paar zinnen schetst Carly Simon het beeld van een ijdel persoon. Zo iemand die op een feestje binnenkomt en meteen alle aandacht naar zich toe trekt. Hij ziet er cool en nonchalant uit, maar hij heeft over z’n uiterlijk tot in detail nagedacht. Een hoed schuin op het hoofd. Een litteken mag gezien worden, want dat maakt je interessant. Terwijl hij op het feestje rondkijkt, houdt hij één oog gericht in de spiegel. Ten diepste is hij het meest geïnteresseerd in zichzelf.

Het draait alleen om jou

Oh, you had me several years ago
When I was still naive
Well, you said that we made such a pretty pair
And that you would never leave
But you gave away the things you loved
And one of them was me
I had some dreams, they were clouds in my coffee
Clouds in my coffee,

Carly Simon zingt dat ze zelf heel naïef voor deze jongeman is gevallen. Ze dacht dat hij werkelijk om haar gaf. Ze vormden zo’n leuk paar. Maar hij heeft haar laten vallen, zoals hij zo gemakkelijk afscheid neemt van mensen en zaken. Het draait immers allemaal alleen om hemzelf?

IJdelheid is oké

Een zekere vorm van ijdelheid is noodzakelijk, zeker bij artiesten. Zonder een vorm van ijdelheid zouden er geen liedjes, boeken of gedichten geschreven worden. Zonder ijdelheid blijven alle podia leeg. Maar een mens kan ook te ijdel zijn. Wanneer alle spotlights op jou gericht zijn, dan staat de rest automatisch in het donker. Dan gaat jouw ijdelheid dus ten koste van anderen, en dan gaat het mis. IJdelheid mag, mits met een beetje humor en relativering. Geef een ander ook ruimte om te ‘shinen’.

IJdel en onzeker

You’re so vain
You probably think this song is about you
You’re so vain,
I’ll bet you think this song is about you
Don’t you?
Don’t you?

Jij bent zo ijdel, zingt Carly Simon, je zult vast en zeker zal denken dat dit liedje over jou gaat. Het refrein van dit lied is ijzersterk. IJdele mensen zijn ten diepste ook heel onzeker. Ze hebben voortdurend bevestiging nodig. Dat ze leuk, mooi, getalenteerd, lief en de beste zijn. ‘Your so vain’ is een afrekening met een ex-geliefde, maar Carly Simon heeft nooit willen onthullen over wie het lied gaat.  Er zijn verschillende mannen, zangers en acteurs, die in aanmerking komen.

Geheim

Ik stel me voor hoe het bij de ijdele ex-geliefden van Carly Simon blijft knagen. Gaat het nu over mij, of toch niet… Ook al is dit lied een afrekening, het moet toch je ego strelen dat een wereldster als Carly Simon een lied over je heeft geschreven. Maar Carly Simon houdt tot op de dag van vandaag haar lippen stijf op elkaar. 1-0 voor haar.

 

Zeg eens eerlijk, hoe ijdel ben jij?

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
21 maart 2018
Kaarsjes:
 •  

  De zoon van m'n vriendin die weer terecht is

  God zij dank, hij is terecht!
 •  

  M'n vriendin en haar gezin

  Haar 17-jarige zoon is sinds 12 februari vermist. God, maak dat hij snel een teken van leven geeft. Maak dat hij geen verkeerde mensen tegenkomt en zelf geen verkeerde keuzes maakt. Wees met hem en bescherm hem alstublieft. En wees met zijn ouders en broer en alle anderen die zich zorgen maken.
 •  

  Mijn dochter

  Mijn dochter is zich gaan verdiepen in de Koran. Ze heeft een Marokkaanse vriend. Niet hij zet haar daar toe aan, maar zelf wil ze de mogelijkheden ontdekken. Ze heeft de hele Koran al doorgelezen en is nu aan de Bijbel begonnen. Ik kan het alleen maar toejuichen. Voor ons gezin zal het nog wel eens lastig zijn, maar ik begrijp haar en geniet van onze gesprekken. Ik wil voor ons gezin bidden.
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars