Zalig zoete broodjes

Vandaag deelt Vanessa een recept voor zalig zoete broodjes met jullie. Het zijn zogenaamde Reformatiebroodjes; echte Protestantse broodjes!

Op 31 oktober viert men in Protestantse kringen Reformatie- of Hervormingsdag. Op deze dag in 1517 spijkerde Maarten Luther zijn 95 stellingen tegen de Rooms-Katholieke kerk op de kerkdeur van de slotkapel te Wittenberg. Bij deze dag horen in Duitsland en in bepaalde streken in Nederland Reformatiebroodjes. In mijn kookboek ‘Zalig Zoet’ (60 bakgerechten rond feesten en heiligen) leg ik ook de achtergrond van dit broodje uit. Ik kan in elk geval vast verklappen dat het broodje zelf het zegel van Maarten Luther, de zogenaamde ‘Lutherroos’ symboliseert.

Ga jij ze ook bakken voor 31 oktober? Het is niet moeilijk en ze zijn erg lekker!

Voor ongeveer 12 à 15 Reformatiebroodjes:

• 500 gr. bloem
  • 50 gr. geschaafde amandelen
  • 1 zakje gist
  • 250 ml. melk
  • 50 à 75 gr. suiker
  • 50 gr. boter
  • snufje zout
  • 1 (biologische) citroen
  • 1 vanillestokje of 1 tl. vanille-essence
  • 100 gr rozijnen
  • ½ potje aardbeienjam
  • poedersuiker

Zo maak je deze heerlijke reformatiebroodjes klaar:

Verwarm de melk tot handwarm en meng 100 ml. daarvan met een eetlepel suiker en zakje gist. Laat dit minstens 5 minuten staan.

Hak de geschaafde amandelen in stukjes.
Verwarm de boter totdat die is gesmolten.
Was en rasp de schil van de citroen.
Snijd het vanillestokje in de lengte door en schraap het merg er uit.

Meng de bloem, amandelen, suiker, boter, citroenrasp, vanille (merg of essence) en rozijnen door elkaar. Voeg het gistmengsel toe en voeg net zoveel melk toe als nodig om een stevig deeg te krijgen.

Kneed het deeg totdat het soepel aanvoelt en laat het afgedekt een tot anderhalf uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Neem steeds een stuk deeg van ongeveer 75 gram. Draai daar een bol van, die je afplat om er vervolgens een bloem met vier blaadjes van te maken. Druk in het midden met je duim een kuiltje.

Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat op enige afstand van elkaar. Doe in alle kuiltjes een theelepel aardbeienjam.

Bak de broodjes in 15 à 20 minuten gaar. Klop even op de achterkant: zodra ze hol klinken, zijn ze gaar.

Op sommige broodjes is de jam misschien weggebakken of eruit gelopen; doe er nog wat extra jam op. Bestrooi alle broodjes met poedersuiker en eet ze liefst nog warm op.

Bron: Zalig Zoet, foto Simone van den Burg