Hygge – zaterdagtip!

De donkere dagen voor kerst beginnen en je houdt ervan of je houdt er niet van. De een vindt het heerlijk en steekt ‘s ochtends als eerste de kaarsen aan maar de ander boekt liever een retourtje Dubai voor wat vitamine D. Er is een Deens begrip dat uitlegt hoe de Denen met die donkere tijd omgaan en let’s be honest, die is bij hen nog wel wat donkerder dan bij ons. Hygge, heet het.

Hygge is een woord dat niet letterlijk te vertalen valt maar dat overeenkomsten heeft met ons woord ‘gezelligheid’.

Het is het woord voor de huiselijke sfeer die Denen creeren en waarmee ze de donkerte eigenlijk omarmen. Hoe dan? We delen een aantal eigenschappen van Hygge met je, en misschien kun je er vanavond eens een paar uitproberen.

  1. Het belangrijkste element van Hygge zijn kaarsen. Overal en altijd. Ze geven letterlijk en figuurlijk warmte. Steek er dus heerlijk een paar aan vanavond!
  2. Samen koken is ook een belangrijk onderdeel. Er bestaat ook specifiek food, in de boeken die je vindt over dit onderwerp, vind je veel recepten. Maar het belangrijkste is dat het eten samen wordt bereid. Samen in de keuken, iedereen bezig, muziekje aan of gewoon lekker kletsen, ondertussen alvast wat proeven…
  3. Hygge is ook gewoon fijn samenzijn. Een spelletje doen, bij de haard zitten, een boek lezen…schermpjes zijn dan weer niet zo hygge.
  4. Kleedjes horen er ook heel erg bij. Buiten bij een vuurtje onder een kleedje of binnen op de bank.

Organiseer dit weekend eens een hygge avond en geniet van alles wat het je brengt!

Vind je het leuk om meer te lezen over hygge? Er zijn diverse boeken over verschenen maar wij vinden Hygge van Meik Wiking de beste.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
9 december 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief