MENUMENU

Hygge – zaterdagtip!

De donkere dagen voor kerst beginnen en je houdt ervan of je houdt er niet van. De een vindt het heerlijk en steekt ‘s ochtends als eerste de kaarsen aan maar de ander boekt liever een retourtje Dubai voor wat vitamine D. Er is een Deens begrip dat uitlegt hoe de Denen met die donkere tijd omgaan en let’s be honest, die is bij hen nog wel wat donkerder dan bij ons. Hygge, heet het.

Hygge is een woord dat niet letterlijk te vertalen valt maar dat overeenkomsten heeft met ons woord ‘gezelligheid’.

Het is het woord voor de huiselijke sfeer die Denen creeren en waarmee ze de donkerte eigenlijk omarmen. Hoe dan? We delen een aantal eigenschappen van Hygge met je, en misschien kun je er vanavond eens een paar uitproberen.

 1. Het belangrijkste element van Hygge zijn kaarsen. Overal en altijd. Ze geven letterlijk en figuurlijk warmte. Steek er dus heerlijk een paar aan vanavond!
 2. Samen koken is ook een belangrijk onderdeel. Er bestaat ook specifiek food, in de boeken die je vindt over dit onderwerp, vind je veel recepten. Maar het belangrijkste is dat het eten samen wordt bereid. Samen in de keuken, iedereen bezig, muziekje aan of gewoon lekker kletsen, ondertussen alvast wat proeven…
 3. Hygge is ook gewoon fijn samenzijn. Een spelletje doen, bij de haard zitten, een boek lezen…schermpjes zijn dan weer niet zo hygge.
 4. Kleedjes horen er ook heel erg bij. Buiten bij een vuurtje onder een kleedje of binnen op de bank.

Organiseer dit weekend eens een hygge avond en geniet van alles wat het je brengt!

Vind je het leuk om meer te lezen over hygge? Er zijn diverse boeken over verschenen maar wij vinden Hygge van Meik Wiking de beste.

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
9 december 2017
Kaarsjes:
 •  

  Dennis Everon

  Dat Dennis op God z'n weg terug mag komen en daar voorgoed mag blijven, dat alles wat hem tegenhoudt, alle ketenen voorgoed gebroken mogen worden. Dat zijn ogen voor goed open mogen gaan. In Jezus naam! Amen! 💖
 •  

  Mia

  Dat de financiële oorlog die onder de kinderen heerst mijn mama en papa mag bevrijden in hun ziel Dat dit écht mag eindigen in een vredesplan Dit is zo’n grote vete al al die jaren hij op iedereen zeer zwaar weegt Dat die kinderen verlichting in hun geest mogen ontvangen , samen met de bewindvoeder & de vrederechter DankJe dat ik hiervoor een kaarsje mag - kan aansteken
 •  

  De slachtoffers van de aanslag in Utrecht

  Dat de gewonden mogen genezen en de overleden slachtoffers mogen rusten in vrede. Dat zo'n zinloze daad nooit meer mag gebeuren in Nederland en nergens ter wereld!
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars