Zo krijg je meer tijd voor jezelf

Zelfs als we niets te doen hebben, dan zijn er altijd die verrekte appgroepjes die onze aandacht vragen. De tijd vinden om je te vervelen is nogal hard werken, terwijl tijd voor jezelf juist zo goed is. Met deze tips heb je minimaal een kwartier per dag voor jezelf.

Ga er iets eerder uit dan gewoonlijk

Er ietsje eerder uitgaan, al zijn het maar tien minuten, kan enorm stressverlagend werken. Die extra minuten die je wint, kun je gebruiken om terwijl je wakker bent om rustig iets te lezen, je gedachten te ordenen, te bedenken hoe deze dag ingevuld is. Je kunt gewoon even rustig en bewust zijn van de tijd die je – als je geen drukke wakkere kinderen – om je heen hebt, alleen doorbrengt. Ook ’s avonds laat kan het prettig zijn om de laatste tien minuten voordat je gaat slapen, bewust te zijn van deze ‘stille’ tijd.

Rek je afspraken

Moet je ergens om elf uur zijn? Zorg er altijd voor dat je een kwartier eerder bent. Wachten is het nieuwe luxe. En probeer dit wachten dan te doen zonder afleiding van werkmailtjes die je dan snel nog even checkt. Neem deze tien minuten even voor jezelf, dat kan heel ontspannen werken.

Fiets of loop om

Lopen of fietsen naar iets doen we vaak doelgericht, maar wat is het lekker om even een rondje extra te kunnen doen. Je hoeft er per ritje misschien maar tien minuutjes meer voor in te ruimen. Als je ze ergens achteraan plakt, merk je er vaak helemaal niets van, maar het levert ontzettend veel lummeltijd op.

Markeer kruizen in je agenda

Maak eens een afspraak met jezelf. Zet een kruis in je agenda. Besluit om de lunchpauze eens in je eentje door te brengen terwijl je naar buiten gaat. Zorg ervoor dat je lege plekken hebt, die plekken zijn buffers voor een vol leven. Je moet je leven niet tot de rand toe vullen, zorg ervoor dat er altijd ruimte is – voor jezelf of voor onverwachte dingen.

Zeg wat vaker nee

We zijn vaak gewend om overal ja op te zeggen. En heb jij ook wel eens gemerkt dat je geneigd bent om ja te zeggen als je het al druk hebt? ‘Nee’ zeggen tegen de ander is ‘ja’ zeggen tegen jezelf, is een uitspraak van jobcoach Annemie Schuitemaker. Zeg eens wat vaker nee en zie dat de wereld niet vergaat.

Ruim op

Vaker opruimen en dingen op een vaste plek leggen schelen op een dag al gauw een kwartier. Hoe vaak heb je niet naar je sleutels of je mobiel moeten zoeken? Of naar de schone nog niet opgevouwen was, die aan het rekje hangt? Met een beetje structuur en dingen op een vaste plek win je absoluut tijd voor jezelf.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
19 december 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief