Zo krijgt een kerstkaart echt betekenis

Heb jij al kerstkaarten gestuurd of ontvangen? En is het schrijven van kaarten een verplicht nummer of neem je er de tijd voor? Want eigenlijk is het een heel mooi ritueel….

Hoewel post versturen al een poosje op z’n retour is, houden we die traditie rondom kerst nog een beetje in ere. Gelukkig maar. Ik ben namelijk een grote fan van ouderwetse slakkenpost. Voor het schrijven van kerstkaarten neem ik dan ook altijd echt de tijd. Ga ik zelf iets maken? Of kies ik een kaart en welke dan? Wat schrijf ik erop? Ik blijf graag weg van alle glitter, glamour en zoetheid. Die is er toch al volop rondom kerst. Denk maar aan de mierzoete romcoms op tv onderbroken door commercials vol lachende families aan een grote gedekte tafel. ‘It’s the most wonderful time of the year’….

Wat wens ik mensen echt toe?

Zelfs het allergrootste blije ei kan niet anders dan af en toe een flinke zucht slaken bij het openslaan van de krant. Want de alledaagse realiteit steekt op z’n zachtst gezegd nogal schril af tegen al die overdreven kerstvrolijkheid. En juist omdat ik daar niet aan mee wil doen, maar mensen oprecht iets moois wil toewensen, gaat het schrijven van kerstkaarten me niet makkelijk af. Want: wat wens ik een ander echt toe? En hoe voorkom ik holle frasen?

Een vorm van zegenen

Maar ineens besefte ik dat je een kerstwens schrijven ook kunt zien als een vorm van zegenen. En dat is nogal wat. Het is iets dat we sowieso niet zo vaak meer doen in onze tijd. Jammer eigenlijk. Want het is een mooi gebruik dat bol staat van betekenis en dus een goede tegenhanger is van alle kitscherigheid die je om de oren kan vliegen.

Wat is iemand zegenen?

Wat is dat dan: iemand zegenen? Ik las eens de uitspraak: ‘Een zegen is een gebed, gedragen door een belofte én een belofte, gedragen door een gebed.’ Een zegen heeft dus zowel iets van een belofte als van een gebed. Als je zo naar je tekst op een kerstkaart kijkt, krijgt het ineens veel meer waarde, vind je niet?

Zegen genoeg

Oja, je kunt natuurlijk altijd nog kiezen voor een voorgedrukte kerstkaart. Lekker makkelijk en hoef jij je hoofd niet te breken over een goede tekst. Misschien maakt het de ontvanger niet eens zoveel uit. Per slot van rekening is een kaartje sturen ook vooral een gebaar dat je aan iemand denkt. En misschien is dat al ‘zegen’ genoeg…

Lees ook

Schrijf jij kerstkaarten? Wat wens jij mensen toe?

3 comments on “Zo krijgt een kerstkaart echt betekenis
  1. Avatar Anoniem schreef:

    Mijn kerstwens is maar klein. Gelukkig samen te leven en er voor elkaar te zijn.

  2. Avatar Chris Blij schreef:

    Met elkaar voor elkaar te zijn.

  3. Avatar Chris Blij schreef:

    Hartverwarmende kerstdagen wens ik jullie toe en een jaar waarin gezondheid, dankbaarheid, geluk en liefde de boventoon mogen voeren.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
12 december 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief