Zo overleeft je kind de eerste schoolweek

Net zoals er vlak voor de zomervakantie een zinderende sfeer heerst, is er ook een spanning voelbaar aan het begin van het schooljaar. Het ene kind kan niet wachten en rent naar school. Een ander ziet er tegenop of komt teleurgesteld thuis. Wat is er toch zo spannend en hoe kun
je als ouder je kind helpen?

Nieuw

Elk begin van een schooljaar zijn er dingen nieuw: een nieuw klaslokaal, nieuwe leerlingen en leerlingen die er niet meer zijn, omdat ze zijn blijven zitten of verhuisd zijn. Een nieuwe leraar, of zelfs een hele nieuwe school, nieuwe vakken, een nieuw ritme waarin je veel meer zelf moet doen. Allemaal veranderingen waarbij iets heel belangrijks op het spel staat: veiligheid.

Voel je je veilig?

Niet dat je kind nu meteen in elkaar geslagen dreigt te worden of gepest; het gaat om een meer basale veiligheid. De verhoudingen in de groep moeten weer even op orde komen. Een nieuwe leraar moet zijn houding ten opzichte van de groep vinden en andersom. En de groepjes binnen de klas worden weer gevormd. De ‘pikorde’ moet weer gesteld worden, hoe naar dat woord ook klinkt. Elke groep die een verandering ondergaat krijgt een nieuwe dynamiek die weer tot rust moet komen, voordat iedereen zich weer veilig voelt.

Gouden momenten

Een van de methoden die leerkrachten hanteren om de dynamiek te herstellen is om gouden momenten te creëren aan het begin van het jaar. Het zijn een soort energizers die iedereen erbij betrekken en iedereen met elkaar in contact brengt. Een leuk voorbeeld vond ik dat iemand voor een groep een bol wol naar iemand gooit (eventueel met het noemen van diens naam). Die houdt het touw dan vast en gooit de bol naar iemand anders in de groep. En als je zo verschillende bollen wol de groep in gooit dan ontstaat er een leuke kluwen van verbindingen. Daarna kan degene die vooraan staat vragen: en hoe gaan we dit opruimen? En vanzelf komt er een methode om alle wol
weer vooraan te krijgen op een hoop. Zo ben je even ontspannen met elkaar bezig. Inderdaad: ontspannen. Het haalt de spanning er wat vanaf.

Thuis

Voor mij heeft veiligheid ook met geloof te maken. Op veel verschillende momenten zullen kinderen, nu en later als ze groot zijn, in nieuwe onveilige situaties komen. Dan moet je ergens op kunnen vertrouwen, ergens houvast aan hebben. De bijbel vertelt over God, bij wie je mag schuilen en die zorgt dat jou niets overkomt. Het zijn geen garanties voor het alledaagse leven, waarin we in die dynamiek wel eens aangevallen worden of pijn gedaan. Maar we blijven overeind, omdat we veilig zijn bij God. Daarover zingt psalm 91:
1 Bij de Heer ben ik veilig,
hij is de allerhoogste God.
Bij hem vind ik rust,
hij is de machtige God.
2 Daarom zeg ik tegen hem:
‘U beschermt me,
ik hoef niet bang te zijn.
Op u vertrouw ik.’
3 De Heer helpt je als vijanden je achtervolgen.
Hij redt je als je doodziek bent.
4 De Heer beschermt je,
zoals een vogel haar jongen beschermt
onder haar vleugels.
De Heer is trouw.
Hij is zo sterk als een ​schild,
hij houdt elke ​aanval​ tegen.
11 Want de Heer stuurt zijn ​engelen.
Zij zullen je altijd beschermen,
waar je ook bent.
12 Hun handen zullen je dragen,
zodat je niet struikelt.
13 Je bent sterker dan je sterkste tegenstander.
Je zult je grootste vijand overwinnen.
14 Dit heeft de Heer beloofd:
‘Omdat je mij liefhebt, zal ik je redden.
Ik zal je beschermen, omdat je mij kent.
15 Als je mij roept, geef ik antwoord.
Als er gevaar is, ben ik bij je.
Ik zal je bevrijden, ik zal je gelukkig maken,
16 en ik geef je een lang leven.
Ik, de Heer, zal je redden,
en jij zult dat zien.’

Hoe ervaar jij of ervoer jij het begin van het nieuwe schooljaar voor je kinderen?

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
27 augustus 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief