Zoeken naar mensen

Vlucht MH370 is verdwenen met 239 mensen aan boord. Twaalf bemanningsleden en 227 passagiers, onder wie een Nederlandse vrouw. Tot nu toe is niets en niemand teruggevonden.

Ver op zee wordt met man en macht gezocht naar sporen van het vliegtuig. Aanvankelijk nog met de hoop om mensen te kunnen redden. Maar inmiddels gaat vrijwel iedereen er vanuit dat allen zijn omgekomen. En toch zoekt men door. Omwille van de nabestaanden. Omwille van de doden zelf.

Zoeken naar wie verloren zijn. En daarin volhouden, niet opgeven. De premier van Australië heeft gezegd ‘dat er geen tijdslimiet is voor de zoektocht naar het vliegtuig. Hij zegt dat de zoektocht eerder wordt geïntensiveerd, dan dat die wordt afgebouwd.’ (nos.nl) Indrukwekkend is de inzet van allen die op zoek zijn naar de vermisten.

Jezus als reddingswerker?

Het doet me denken aan een verhaal over Jezus. Eens vertelde hij aan zijn leerlingen dat hij gekomen was om te zoeken naar verloren mensen. Niet naar mensen die waren omgekomen, maar naar nog levende mensen, die toch als ‘verloren’ werden beschouwd.

‘Verloren mensen’ werden in die dagen ‘zondaars’ genoemd. Dat is vandaag veel minder gebruikelijk, dus zoek ik naar een vertaling. Het ging Jezus om mensen die waren uitgesloten van het sociale leven, omdat ze niet aan de normen voldeden. En die er daardoor voor de anderen niet meer bij hoorden. Mensen die het contact met God verloren hadden, om wat voor reden dan ook. Misschien wel, omdat ze het gevoel hadden afgewezen te worden. Of omdat het hen benauwde en ze verlangden naar vrijheid. Naar hen was Jezus op zoek. Om ze er weer bij te halen. Om ze weer bij God te brengen. Om hen zo hun leven terug te geven.

Hij legde deze zoektocht uit in verschillende beelden. ‘Als iemand van u honderd schapen heeft waarvan er één verloren is geraakt, laat hij dan niet de negenennegentig andere in de woestijn achter om naar het verdwaalde dier op zoek te gaan tot hij het gevonden heeft?’ (Lukas 15:4) ‘En als een vrouw tien drachmen heeft en er één verliest, steekt ze toch de lamp aan, veegt het hele huis schoon en zoekt ze alles af tot ze het muntstuk gevonden heeft?’ (Lukas 15:8)

Zoeken en vinden

Ik ben onder de indruk van al die reddingswerkers die op zoek zijn naar vlucht MH370. En ik ben evenzeer onder de indruk van al die mensen die zoeken naar mensen aan de rand van de samenleving. Mensen die zich verloren voelen. Mensen die niet lijken mee te tellen. Mensen naar wie veel anderen niet omzien. En ik denk: God zoekt hen ook. En hoe groot is zijn blijdschap als ze gevonden worden! (Lukas 15:7)

Misschien ben jij wel zo iemand die zoekt naar ‘verloren’ mensen. Dan wens ik je kracht toe, om vol te houden.

Misschien ben jij wel iemand, die zich verloren voelt. Ik wens je toe dat je gevonden wordt.

 

 Foto: United Nations Photo, French Crew Recovers Earthquake Survivor After 11 Days (Flickr)
Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
31 maart 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief