Zoete lieve Gerritje

Als we dan naar Den Bosch gaan, dan gaan we natuurlijk naar Zoete lieve Gerritje. Van dat liedje, weet je wel: Dat gaat naar Den Bosch toe, zoete lieve Gerritje. Een onhelder verhaal in dat liedje, met de bekende zin: wie zal dat betalen. Maar het leverde haar of hem, daarover verschillen ook de meningen, een standbeeld op. Hier zit ze, met een haan in een mand naast haar, als symbool voor de waar waarmee ze naar Den Bosch ging, zo vertelt de beeldhouwer.

Tekst gaat onder video verder

 

Bij die haan moet ik denken aan het verhaal in de bijbel, waarin Petrus drie maal ontkent dat hij Jezus kent, voordat de haan twee maal heeft gekraaid. Alsof het arme beest de eerste keer nog als waarschuwing kraait: Petrus, herinner je dat wat Jezus voorspeld had, maar het mocht niet baten. Nog voor de haan voor de tweede maal kraaide, had Petrus drie keer ontkend dat hij Jezus kende.

Heb jij wel eens een vriend in de steek gelaten, omdat het je te heet onder de voeten werd? Hoezeer je het je ook niet kan voorstellen, toch kan het gebeuren. En toen Petrus het doorkreeg dat hij zijn vriend Jezus verloochende, omdat de haan voor de tweede keer kraaide, moest hij ook erg huilen.

Liefde heelt

Hoe is het afgelopen met Jezus en Petrus? Petrus heeft het goed kunnen maken met Jezus. Jezus vroeg hem bij een verschijning: heb je mij lief? En dat vroeg hij drie keer. Net zoveel keer als Petrus had ontkend dat hij Jezus kende. Drie keer kreeg Petrus de vraag: heb je mij lief? Uiteindelijk heelt liefde ook die wonden, die hoe onbegrijpelijk ook, in een vriendschap kunnen worden geslagen.

Daar moet ik aan denken als een haan kraait: het is nog niet te laat om het goed te maken. Liefde kan veel wonden helen. We zijn denk ik allemaal wel vrienden kwijtgeraakt denk ik. Onbedoeld vaak, of omdat het gewoon zo loopt. Ik wens je de liefde toe die waar dat nodig is, heelt en bruggen slaat.

Een hele fijne zondag.

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
10 juni 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief