Zomereenzaamheid

Wanneer het gaat over eenzaamheid, dan denken we meestal aan ouderen die met de kerstdagen moederziel alleen thuiszitten in het donker. Dat is in de zomer dus helemaal niet aan de orde: het is mooi weer, het is lekker lang licht en er is genoeg te doen. Toch…?

Elk seizoen

Vorige week las ik in een krantenartikel dat ‘zomereenzaamheid’ net zo’n groot probleem is als eenzaamheid in de donkere dagen rond Kerst. Eigenlijk is dat heel logisch: als je geen groot sociaal netwerk hebt, als je om wat voor reden dan ook veel thuis zit en/ of als je je niet zo gemakkelijk onder de mensen begeeft, dan geldt dat voor elk seizoen. Met de feestdagen valt het anderen meer op, maar misschien is het juist daardoor wel zo lastig om ook al die ‘gewone’ dagen door te komen.

Zacheüs

In de Bijbel lees ik ook vaak over eenzame mensen. Eén van hen valt me steeds weer in het bijzonder op – misschien omdat hij net als ik nogal klein van stuk is. Deze eenzame man heet Zacheüs. Hij int de belastingen voor de Romeinen en daarmee heeft hij zich niet bepaald populair gemaakt.

Als Jezus door zijn woonplaats loopt kan Zacheüs zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen. Hij klimt in een boom om ongezien toch wat mee te krijgen van de gebeurtenissen. Maar dan gebeurt het. Jezus loopt onder Zacheüs’ boom door, hij kijkt omhoog en hij zegt: “Zacheüs, kom snel naar beneden! Want ik kom bij jou logeren.” Jezus negeert Zacheüs niet, integendeel: hij vindt hem de moeite waard en wil graag bij hem langskomen. (Lees hier het hele verhaal.)

“Ik ben altijd bij jullie”

Zoals Zacheüs in een boom klom, zo bekijken deze zomer ook veel eenzame mensen alle vakantiedrukte van een veilig afstandje. Ze zijn wel degelijk de moeite waard, maar ze lopen het risico dat er niemand is die ze ziet. Gelukkig is er dan Jezus. Hij kijkt altijd naar je om. Of je nu in een boom zit, in een flat of stilletjes in de achtertuin, hij brengt graag wat tijd met je door. Sterker nog, hij heeft beloofd dat hij ons nooit alleen laat:

…vergeet nooit: ik ben altijd bij jullie, totdat de nieuwe wereld komt.
(Matteüs 28:20)

Die boodschap geldt voor jou en mij, voor jong en oud – in voorjaar, zomer, herfst én winter!

0 comments on “Zomereenzaamheid
1 Pings/Trackbacks for "Zomereenzaamheid"
  1. […] Klik hier om mijn blog ‘Zomereenzaamheid’ te lezen op MijnKerk.nl […]

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
10 augustus 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief