Zomereenzaamheid: voel jij je alleen in de zomer?

Mooie vakantiebestemmingen, zonovergoten stranden, levendige steden vol drukbezette terrasjes… Deze plaatjes zien we op sociale media veelvuldig langskomen in de zomerperiode. Maar niet iedereen associeert de zomer met deze uitbundige kiekjes. 

De zomer betekent voor sommige mensen ook: steeds stiller wordende buurten en straten, wanneer de een na de andere buurtgenoot met volgepakte auto op vakantie gaat. En waar de een geniet van een lege agenda, omdat veel activiteiten stil liggen in de zomer, kan het de ander aanvliegen dat er zoveel gaten vallen in de week. En ook de warmte die we deze zomer aan den lijve ondervinden, is niet voor iedereen een zegen. Als je er niet goed tegen kunt, zorgt de warmte er misschien voor dat je je terugtrekt in je eigen huis.

Niet voor iedereen de vrolijkste tijd van het jaar

Zomereenzaamheid. Het lijkt een contradictio in terminis. Maar de zomer is niet voor iedereen de vrolijke uitgelaten tijd van het jaar. Denk aan ouderen, of mensen die geen budget hebben om op vakantie te gaan. Of onlangs gescheiden ouders die voor het eerst de zomer doorbrengen met hun kinderen en zoekend zijn in hun nieuwe rol te midden van vrolijke vakantievierende gezinnen…. Of… vul maar in. 

Een paar tips tegen ‘zomereenzaamheid’

Hoe kun je zelf omgaan met die zomereenzaamheid, of hoe kun je iets betekenen voor iemand die zich alleen voelt deze zomer? Een paar tips. 

Wees eerlijk en geef aan wat je nodig hebt – Het vraagt lef, zeker omdat je daarmee ingaat tegen de heersende teneur van ‘zomerblijheid’. Maar durf het aan te geven als je je alleen voelt deze zomer. Door dit taboe te doorbreken, weten de mensen om je heen hoe je je voelt en wat jij nodig hebt om de zomer door te komen (zoals gebed, een extra bezoekje of belletje).

Nodig mensen bij je uit voor een glas fris of een maaltijd – Natuurlijk is de zomervakantie ook bij uitstek het moment om even op jezelf (of met je gezin) te zijn, te unpluggen en geen sociale ‘verplichtingen’ te hebben. Maar wellicht dat je na een tijdje rust weer energie hebt om die oude buurvrouw uit te nodigen, of het familielid dat niet op vakantie gaat te bezoeken. Het zal ze goed doen.

Stuur een kaartje – Het lijkt wat uit de tijd in ons digitale tijdperk, maar ouderwetse kaartjes zijn een heel mooie manier om mensen te laten weten dat je aan ze denkt. Door met aandacht een (vakantie)kaartje uit te kiezen en een persoonlijke boodschap op te schrijven aan de thuisblijvers, laat je ze weten dat je aan ze denkt. Klein gebaar, groot effect!

Brand een kaarsje – Natuurlijk kun je ook een digitaal kaarsje branden voor iemand die je kent die moeite heeft met deze zomerperiode. 

Is de zomer voor jou een fijne tijd, of juist niet?

Lees meer over zomereenzaamheid

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
30 juli 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief