Zonder plan in de Bijbel lezen

Een paar dagen geleden was ik wat onrustig. Met een uur voor me waarin ik niet zoveel hoefde, werd ik wiebelig. Wat te doen? En ineens bedacht ik: ik ga gewoon maar eens in de bijbel lezen. Gewoon zomaar, zonder plan. Soms is dat heel fijn en ook goed!

Zo werkt ‘zonder plan’ in de bijbel lezen

Met ‘zonder plan’ in de bijbel lezen bedoel ik, dat ik níet verder ging lezen op de plek waar ik een vorige keer gebleven was. Ook pakte ik er géén boekje bij dat me aan de hand van een thema verschillende teksten uit de bijbel aanreikt.

Wat ik wél doe als ik zonder plan lees, is dit:

  1. Ik pak de bijbel, doe mijn ogen dicht, draai en keer hem een paar maal en ik sla hem open. Ik lees daar waar mijn oog op valt.

Vervolgens pas ik een klein beetje meditatie toe. Ik gebruik namelijk wat overdenkingsvragen die je ook bij de meditatievorm lectio divina gebruikt. Lectio divina betekent ‘heilig luisteren’.

2. Ik lees de tekst drie keer. En vervolgens vraag ik mij af welk woord in de tekst mijn aandacht trekt. Is er iets in de tekst dat mij triggert?

3. Dan probeer ik me te concentreren op dat wat mijn aandacht trok. Ik bedenk dat een aantal keren opnieuw. Herhaling dus.

4. En tot slot stel ik mezelf de vraag: Hoe raakt dit mijn leven vandaag?

Een voorbeeld van lezen zonder plan

Terug naar dat uurtje een paar dagen geleden.
Ik pakte mijn bijbel en kwam uit op Johannes 15. Ik las van vers 9 tot en met 17. Bij vers 16 bleef ik hangen.

‘Jullie hebben niet mij uitgekozen,

maar ik heb jullie uitgekozen,

en ik geef jullie de opdracht om de wereld in te gaan.’

Oeh, dacht ik eerst. Ik moet de wereld in. Ik moet presteren. Ik moet goed doen, ik moet… Maar ik las de tekst nog een keer en toen trok de zin dat God óns uitgekozen heeft mijn aandacht. We zijn niet alleen bedacht ik. Ik hoef al mij dingen van alledag niet alleen te doen. God zal me helpen. God heeft voor ons gekozen. Hij houdt van mij.

Als jij naar deze of een andere tekst kijkt op de manier zoals ik net beschreven heb… dan kom je vast tot een andere gedachte!

Half uurtje

Maar heb je een half uurtje niks om handen? Misschien kun je dan ‘zonder plan’ in de bijbel lezen!

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
1 augustus 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief