MENUMENU

Zonder plan in de Bijbel lezen

Een paar dagen geleden was ik wat onrustig. Met een uur voor me waarin ik niet zoveel hoefde, werd ik wiebelig. Wat te doen? En ineens bedacht ik: ik ga gewoon maar eens in de bijbel lezen. Gewoon zomaar, zonder plan. Soms is dat heel fijn en ook goed!

Zo werkt ‘zonder plan’ in de bijbel lezen

Met ‘zonder plan’ in de bijbel lezen bedoel ik, dat ik níet verder ging lezen op de plek waar ik een vorige keer gebleven was. Ook pakte ik er géén boekje bij dat me aan de hand van een thema verschillende teksten uit de bijbel aanreikt.

Wat ik wél doe als ik zonder plan lees, is dit:

 1. Ik pak de bijbel, doe mijn ogen dicht, draai en keer hem een paar maal en ik sla hem open. Ik lees daar waar mijn oog op valt.

Vervolgens pas ik een klein beetje meditatie toe. Ik gebruik namelijk wat overdenkingsvragen die je ook bij de meditatievorm lectio divina gebruikt. Lectio divina betekent ‘heilig luisteren’.

2. Ik lees de tekst drie keer. En vervolgens vraag ik mij af welk woord in de tekst mijn aandacht trekt. Is er iets in de tekst dat mij triggert?

3. Dan probeer ik me te concentreren op dat wat mijn aandacht trok. Ik bedenk dat een aantal keren opnieuw. Herhaling dus.

4. En tot slot stel ik mezelf de vraag: Hoe raakt dit mijn leven vandaag?

Een voorbeeld van lezen zonder plan

Terug naar dat uurtje een paar dagen geleden.
Ik pakte mijn bijbel en kwam uit op Johannes 15. Ik las van vers 9 tot en met 17. Bij vers 16 bleef ik hangen.

‘Jullie hebben niet mij uitgekozen,

maar ik heb jullie uitgekozen,

en ik geef jullie de opdracht om de wereld in te gaan.’

Oeh, dacht ik eerst. Ik moet de wereld in. Ik moet presteren. Ik moet goed doen, ik moet… Maar ik las de tekst nog een keer en toen trok de zin dat God óns uitgekozen heeft mijn aandacht. We zijn niet alleen bedacht ik. Ik hoef al mij dingen van alledag niet alleen te doen. God zal me helpen. God heeft voor ons gekozen. Hij houdt van mij.

Als jij naar deze of een andere tekst kijkt op de manier zoals ik net beschreven heb… dan kom je vast tot een andere gedachte!

Half uurtje

Maar heb je een half uurtje niks om handen? Misschien kun je dan ‘zonder plan’ in de bijbel lezen!

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
1 augustus 2018
Kaarsjes:
 •  

  Dennis Everon

  Dat Dennis op God z'n weg terug mag komen en daar voorgoed mag blijven, dat alles wat hem tegenhoudt, alle ketenen voorgoed gebroken mogen worden. Dat zijn ogen voor goed open mogen gaan. In Jezus naam! Amen! 💖
 •  

  Mia

  Dat de financiële oorlog die onder de kinderen heerst mijn mama en papa mag bevrijden in hun ziel Dat dit écht mag eindigen in een vredesplan Dit is zo’n grote vete al al die jaren hij op iedereen zeer zwaar weegt Dat die kinderen verlichting in hun geest mogen ontvangen , samen met de bewindvoeder & de vrederechter DankJe dat ik hiervoor een kaarsje mag - kan aansteken
 •  

  De slachtoffers van de aanslag in Utrecht

  Dat de gewonden mogen genezen en de overleden slachtoffers mogen rusten in vrede. Dat zo'n zinloze daad nooit meer mag gebeuren in Nederland en nergens ter wereld!
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars