Geloof je mij zonder bewijs?

Er zijn momenten in het leven waar Anja graag het bewijs van ziet. Hoe zit dat met het bestaan van God eigenlijk?

De vakantie is bijna voorbij. Ik heb veel dingen gedaan en gezien én veel foto’s gemaakt. Sommige momenten wil je vastleggen om ze als het ware ‘vast te houden’ en later op terug te zien of aan anderen te laten zien. Dat je aan zee geweest bent en bij de molens van Kinderdijk enzovoort..

Dierbaar zonder ‘bewijs’

Van de allermooiste en dierbaarste momenten heb ik echter geen foto’s. Op nummer 3 staat het moment dat ik ondersteboven ging met mijn kano: binnen 3 seconden lagen we in het water onder de kano en waren we een komisch schouwspel voor vele omstanders. Op nummer 2 staan de vele spelletjes ‘duizenden’ die we gedaan hebben, neigend naar fanatisme en valsspelen was er niet bij. Maar met stip op nummer 1 staat de ochtend na de verjaardag van mijn zusje. Ik was blijven slapen en ze bracht me koffie en ging tegenover me zitten in ‘mijn’ oude bed. Het was een moment van ‘thuiskomen’: kletsend als zusjes in mijn oude bed in haar huis. Het staat op mijn netvlies en in mijn hart gegrift. Geen foto. Geen ‘bewijs’. Maar het was er wel. Intens. Jullie zullen me moeten geloven op mijn woord.

Bewijs dat God bestaat

Aan deze momenten moet ik denken als ik denk aan God en in de Bijbel lees. Ik weet niet hoe het met jullie is, maar er zijn vaak momenten in mijn leven dat ik ‘bewijs’ wil. Bewijs dat God bestaat. Bewijs dat Hij naar mij omkijkt. Een soort van printje of routebeschrijving hoe het zal gaan als ik iets moeilijks meemaak en ook als er iets leuks staat te gebeuren. Maar God geeft –met eerbied gesproken- nooit foto’s. Hij heeft wel Zijn woord gegeven in de Bijbel en daar moet ik het mee doen. En soms zijn er van die intense momenten, net zoals de drie momenten die ik hierboven beschreef, dan wéét en voél ik: God IS er. En ook van deze momenten heb ik geen foto.

Ik zal God moeten geloven op Zijn Woord. De éne keer gaat me dat gemakkelijker af dan de andere keer en soms, ja soms vraag ik tegen beter weten in, tóch weer om een foto als bewijs.

Totdat ik weer tot besef kom: de mooiste momenten zijn niet te bewijzen met foto’s die ZIJN er gewoon.

3 comments on “Geloof je mij zonder bewijs?
 1. Avatar Trijnie de Wit schreef:

  Ja Anja, dat voelen, diep van binnen ervaren. Dat mis ik. Wellicht herken ik het (nog) niet. Het is een soort van ziende blind en horende doof zijn denk ik wel eens. Maar ik wil me vasthouden aan het Woord en daar mezelf telkens naar toe sturen als de twijfel weer eens toe slaat. Ook denk ik dan aan het bekende “gedicht”van de voetstappen met de vraag: waar was U Heer toen ik het moeilijk had? Het mooie is dan het antwoord: daar heb ik je gedragen!
  Ook in de Bijbel zie je bij heel veel personen twijfel en angst. Zelfs depressie is niet vreemd. En toch, de uitkomst is telkens weer heel verrassend en goed. Vasthouden, volhouden, we hebben een goede strijd te voeren met een geweldige finish. Dat is een belofte die staat en vol zit van genade en liefde. Foto’s en films hebben we niet, maar wel de Bijbel. Een routeplanner voor het leven. Voor een gelovige is het niet eerst zien en dan geloven, maar eerst geloven en dan zullen we het zien. Het ga je goed, Anja, ik wens je Gods nabijheid toe. Trijnie de Wit

 2. Avatar Toos Limonard schreef:

  God bestaat omdat jij bestaat.

 3. Avatar Marijke schreef:

  Beste Anja. Niet zien en toch geloven. Ontdekken wat dat is, beleven. Geen gesneden beeld van dat is God, dat is zijn zoon en dat is zijn Geest. Ja wat is het dan wel? Wat is het dat het Woord levend wordt. Dat ieder in zijn eigen taal spreekt. Nee God geeft nooit foto’s geen bewijs. Hij gaf zijn Geest. Door deze Geest mogen wij de steun in onze rug voelen. Zijn geest blaast onze longen vol zuurstof. Om het tegengas te kunnen weerstaan. Samen op weg naar het Eeuwig licht. Ga met God en Hij zal met je zijn.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
17 augustus 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief