Zorgeloze muziek (James Last)

Het is zondag na de kerk, midden jaren zeventig. Mijn vader steekt de open haard aan, mijn moeder zet een grammofoonplaat op. Grote kans dat het één van James Last was.

Nog steeds doet die naam en zijn muziek mij denken aan die zorgeloze tijd. Geen muziek waar ik als puber enthousiast van werd, maar de zorgeloze sfeer blijft.
Deze week overleed de Duitse dirigent James Last. Een vakman, voorbeeld voor André Rieu en vele anderen.
Nu ik de oude optredens zie, denk ik ook: knap gedaan door de naamloze bandleden. Strak gespeeld in een tijd waarin geen computers de opname konden verbeteren. Ouderwets vakmanschap.

Daarom breng ik vandaag een ode aan James Last: muziek waar miljoenen van genoten, zonder het misschien door te hebben. Biskaya! Zorgeloze muziek.
Voor zondagen van vroeger en vrijdagen van nu.
Ik wens je een zorgeloze zeven minuten toe!

Fred Omvlee
fred@mijnkerk.nl