Zou God niet eens met de mens opnieuw willen beginnen? Over Noach

Als je om je heen kijkt, en je ziet wat mensen elkaar allemaal aandoen. Als je al het geweld ziet en de oorlogen in de wereld. En als je ziet dat mensen op zichzelf gericht blijven en anderen benadelen, kwetsen, geweld aandoen… Zou God dan niet eens opnieuw willen beginnen met de mens? Alle slechte mensen eruit. Een flinke grote schoonmaak.

De bijbel heeft een antwoord op die vraag: zou God niet eens opnieuw willen beginnen met de mens? Het antwoord op die vraag is: nee. Nee, God zou niet eens opnieuw willen beginnen met de mens. Waarom niet? Dat lees je in het verhaal van Noach. Van die ark ja.

Tekst gaat hieronder verder

Hoe zou God opnieuw moeten beginnen?

Want stel hè, dat God dat zou willen. En hij zou alleen met rechtvaardige mensen opnieuw willen beginnen. Hoeveel zouden dat er dan zijn? Wees eens eerlijk… Hooguit één, en omwille van dat nieuwe begin dan met z’n hele gezin. Heel minimaal dus. En dan van alle dieren ook het minimale, twee. En dan die schoonmaak. Met een enorme vloedgolf. Niet voor te stellen, maar ja, we proberen ons voor te stellen hoe God dat dan zou moeten doen. Dat levert wel allemaal moeilijke vragen op over hoe dat dan zat je de vissen en zo, maar goed: God heeft die vraag niet bedacht, wij kwamen er mee.

En heeft dat zin?

En dan? Dan vertelt het verhaal dat het gedoe eigenlijk meteen weer opnieuw begint. Ruzie tussen de broers, ruzie met pa Noach. Eén vertrekt. Het nieuwe begin gaat meteen al twee kanten. ‘Dus’, zei God aan het eind van het verhaal van Noach, ‘ik zal het nooit meer doen, want de mens is nu eenmaal slecht.’

Regenboog

Ik lees dat als: we kunnen ons wel voorstellen dat God een nieuw begin zou willen maken, maar God niet. Want dat heeft toch geen zin. Treurige conclusie, of misschien toch bemoedigend: dat nieuwe begin kan wel van God komen. En God laat dat zien aan een regenboog. Waar de zon door de regen heen schijnt, komt er een teken van God. Teken van een nieuw begin. Na regen komt zonneschijn. Goddank.

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
22 april 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief