MENUMENU

Carnavalsrecept: Limburgs Zuurvlees

Binnenkort is het carnaval, een feest dat vooral in het Katholieke zuiden wordt gevierd. Ook als je niet van plan bent mee te feesten, is het leuk om dit gerecht te maken. Al is het maar omdat het erg lekker is, en nog gemakkelijk te maken ook.

Redelijk eenvoudig | voorbereiding: 10 minuten | laten marineren: 8 uur | laten stoven: 3 uur

Met carnaval verdwijnen even alle rangen en standen en worden de rollen zelfs omgedraaid. Om de rest van het jaar weer gemakkelijker in het gareel te kunnen lopen. Dat is ten minste de gedachte achter Carnaval. Nog even voor een periode van 40 dagen vasten uit de band springen – al gebeurt dat vasten tegenwoordig ook nauwelijks meer. Ook als je niet van plan bent mee te feesten, is het leuk om dit gerecht te maken. Al is het maar omdat het erg lekker is, en nog gemakkelijk te maken ook.

Hoewel deze lekkernij in Limburg het hele jaar door te krijgen is bij de betere frietkraam, wordt het vooral tijdens carnaval gegeten. Het was oorspronkelijk armeluis voedsel dat van paardenvlees – volgens de overlevering oude cavaleriepaarden – werd gemaakt. Omdat dat vlees erg taai was, werd het zacht gemaakt door het in azijn te marineren. Zo breken taaie eiwitstructuren af. Tegenwoordig wordt vaker rundvlees gebruikt. De Limburgers scheppen het als saus over de frieten. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is de smaak niet echt zuur.  Appelstroop en ontbijtkoek maken het gerecht zelfs zoet.

Nodig voor 6 personen:

Ingredienten zuurvlees

*of: runder- of sukadelappen

Snijd het vlees in kleinere stukken en leg het in een (afsluitbare) schaal.  Leg het laurierblaadje en de kruidnagels ertussen. Giet er de azijn en het water over.  Druk een beetje aan, het vlees moet net onder komen te staan. Snijd de uien in dunne ringen en leg ze erbovenop. Sluit de schaal af met een deksel of plastic folie en laat het minstens 8 uur in de ijskast marineren, een dag en nacht is ook goed.

Wanneer het vlees is gemarineerd, doe je de boter in een dikke pan en bak je eerst de uien even glazig. Dan schep je de uien eruit en legt de stukje vlees, zonder de marinade, erin. Bewaar de marinade wel! Schrik niet als het vlees er nu heel bleek uit ziet. Dat hoort zo. Voeg, nadat je het vlees hebt aangebakken, nu de uien weer toe en de marinade.  Laat het vlees met het deksel op de pan 3 uur zachtjes sudderen. Doe na ongeveer 2 uur de stroop en de plakken ontbijtkoek erdoor.  Maak tegen het einde van de gaartijd het vlees verder op smaak met wat peper en zout.

Heerlijk met frietjes, gebakken aardappeltjes of puree. Laat het feest maar beginnen!

3 reacties op “Carnavalsrecept: Limburgs Zuurvlees
 1. m. schreef:

  mmm, heel lekker maar ik wil liever goed en lekker vegetarisch kunnen koken, da’s best moeilijk

  • Vanessa van Koppen schreef:

   Beste anoniem, ik zou zeggen, blijf ons bezoeken, want vanaf volgende week gaan we een aantal lekkere vleesloze gerechten plaatsen in het kader van de veertig-dagentijd!

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
1 maart 2014
Kaarsjes:
 •  

  De zoon van m'n vriendin die weer terecht is

  God zij dank, hij is terecht!
 •  

  M'n vriendin en haar gezin

  Haar 17-jarige zoon is sinds 12 februari vermist. God, maak dat hij snel een teken van leven geeft. Maak dat hij geen verkeerde mensen tegenkomt en zelf geen verkeerde keuzes maakt. Wees met hem en bescherm hem alstublieft. En wees met zijn ouders en broer en alle anderen die zich zorgen maken.
 •  

  Mijn dochter

  Mijn dochter is zich gaan verdiepen in de Koran. Ze heeft een Marokkaanse vriend. Niet hij zet haar daar toe aan, maar zelf wil ze de mogelijkheden ontdekken. Ze heeft de hele Koran al doorgelezen en is nu aan de Bijbel begonnen. Ik kan het alleen maar toejuichen. Voor ons gezin zal het nog wel eens lastig zijn, maar ik begrijp haar en geniet van onze gesprekken. Ik wil voor ons gezin bidden.
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars