Zwaluw

Het is een bijzonder warme dag. Midden in een oude wijk in Rotterdam. John voert een gesprek met een collega over hun vak als coach. Over het begeleiden van een ander. Het gesprek gaat ook over opvoeden, kinderen die uitvliegen, hun weg zoeken. Dan vliegt er, door de openstaande balkondeur, plots een jonge zwaluw de kamer binnen.

Hulp

Het vogeltje blijft , nadat het tegen het raam is gevlogen, versuft op de buik liggen met de vleugels gespreid. Van een vriend van mij, een vogelaar, weet ik dat zwaluwen niet op hun poten kunnen staan omdat deze niet krachtig ontwikkeld zijn. Zwaluwen bevinden zich het grootste gedeelte van hun leven in de lucht. Ze zijn ‘gemaakt’ om te vliegen. Ik pak het beestje voorzichtig op en loop er mee naar de balkondeuren. De teentjes van het beestje klemmen zich krachtig om mijn vinger. Is dit angst? Of misschien wel verwarring. Ik zet het neer op de balustrade van het balkon. Al snel vliegt de zwaluw weg en verdwijnt uit mijn blikveld.

Verkeerde afslag

De jonge zwaluw bleek een verkeerde afslag genomen te hebben. Daardoor op een spoor wat hem niet verder bracht. Ik deel met mijn collega dat we in ons vak als coach vaak mensen helpen die ‘een verkeerde afslag’ hebben genomen. Wij helpen hen vervolgens de weg terug te vinden zodat ze, ervaringen rijker, hun weg kunnen vervolgen. Want ze kunnen zelf vliegen. Dan vliegen ze weg en raken -meestal- uit ons zicht.

Kinderen

Dan vraagt mijn collega mij: ‘En hoe is dat dan met je rol als vader?’ Ik merk dat ik ontroerd raak. Ik realiseer mij op dat moment dat ik, als vader, mijn kinderen heb leren vliegen. Dat ze op een gegeven moment volwassen zijn en het nest hebben verlaten. Dan vliegen ze op zichzelf. Soms komen ze nog eens terug op het oude nest voor wat support. Maar soms verlies je elkaar ook wat uit het oog. Omdat het leven zich ontwikkelt. Doordat ik als ouder mijn eigen weg vlieg. Net als mijn kinderen. Wat in ieder geval rest, is de vraag: ‘Heb ik ze goed leren vliegen?’ Ik zeg tegen mijn collega dat ik het als een zegen ervaar dat ik hier volmondig ‘ja’ op kan zeggen. Hoe zij vervolgens hun vlucht maken is niet meer aan mij… Het enige wat ik heb te doen, is hen onvoorwaardelijk lief te hebben voor wie ze zijn. Mijn kinderen. Hun mijn vertrouwen te geven. Hoe ze ook vliegen.

Ik heb mijn kinderen leren vliegen.
Gaf ze vertrouwen.
Hoe zij vervolgens hun vlucht maken is niet meer aan mij…

 

5 comments on “Zwaluw
 1. Avatar Kees Neven schreef:

  Wat ik zo mooi vind aan zwaluwen is dat ze terugkeren naar hun broedplaatsen ook al zijn ze duizenden kilometers van huis geweest tijdens de winterperiode. Als het zomer wordt keren ze terug! Het blijft een raadsel hoe zwaluwen hun weg weten te vinden, alsof ze een ingebouwde tomtom hebben. Kinderen weten ook de weg naar huis te vinden als ze een tijd weggeweest zijn. Ik vermoed dat het de liefkozingen zijn die op jonge leeftijd werden gegeven, wat hen de weg wijst….

  • Avatar John Sas schreef:

   Vriend … je hebt geen idee hoe je mij hier mee bemoedigd. Dank je wel …

 2. Avatar mar schreef:

  Wat een zegen als je het gevoel mag hebben dat het allemaal goed is gegaan!
  Het is voor de jongeren geen makkelijke tijd om op te groeien, er zijn veel dingen die heel aanlokkelijk lijken maar een mens er niet beter op maken..

 3. Avatar Loes Hogeweg schreef:

  Dankjewel voor dit blog. Dit had ik net nodig. Mijn kinderen echt loslaten, ze hun eigen koers laten vliegen en als ze een verkeerde afslag nemen… ik weet dat ik ze kan loslaten en dat de Vader voor hen zorgt en dat ze het verder zelf moeten doen.

1 Pings/Trackbacks for "Zwaluw"
 1. Best Editing Service

  The amount of written content has been growing exponentially recently, and it’s no wonder. For students, writing is an inseparable part of college and university assignments; for businesses, online publishing is a way to reach customers. The need for…

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
27 juni 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief