Zweedse Adventsbroodjes – Lusekatter

In deze donkere dagen voor Kerst een broodje dat licht geeft! Een recept voor echte zweedse Lusekatter, of Luciabroodjes

St. Lucia

Lusekatter, oftewel Luciabroodjes worden in Zweden op 13 december gegeten, midden in de Adventstijd. De broodjes zijn een variant van de Nederlandse Duivenkater. Op deze dag wordt St. Lucia herdacht, een heilige die geassocieerd wordt met het brengen van het licht. En dat is in de duistere dagen voor kerst nu net wat we graag willen. De broodjes worden gemaakt met saffraan, wat de broodjes gelig maakt, alsof ze doordrongen zijn van het licht dat gaan komen.

Wat heb je nodig?

(ongeveer 20 stuks)

  • 1,5 dl. Melk
  • snufje saffraan (één zakje van 0.05 gr.) of 1 tl. kurkuma
  • 1 zakje gist
  • 1 eetlepel/1 zakje (vanille)suiker
  • 500 gram bloem
  • 1 snufje zout
  • 100 à 150 gram suiker
  • 100 gram boter
  • 2 eieren
  • rozijnen, 2 per broodje

Aan de slag!

Zet de melk met de saffraandraadjes of kurkuma in een pannetje op een heel zacht vuurtje. Zet het vuur uit, zodra de melk flink warm is en laat ongeveer 20 minuten trekken.

Zeef de getrokken melk en roer de (vanille)suiker door. Laat de melk afkoelen tot handwarm en roer dan het zakje gist erdoor. Laat even staan.

Weeg in een kom 500 gram bloem af. Voeg hieraan zout toe en de suiker. Smelt de boter in een pannetje en voeg ook toe. Splits één ei en zet het dooier apart. Doe het tweede ei bij het eiwit van het eerste ei. Kluts even door met een vork en voeg toe aan het deeg. Voeg dan het gistmengsel toe en kneed even door. Het moet een beetje klef (maar niet té) deegje worden. Een beetje zoals wanneer je koekjes bakt. Voeg desgewenst nog wat melk of bloem toe.

Laat het deeg een uurtje afgedekt rijzen op een warme plek (op de verwarming bijvoorbeeld).

Verwarm, zodra je met het deeg aan de slag gaat, de oven voor op 190 graden. Haal de bakplaten uit de oven. Trek een plukje deeg van ongeveer 50 gram van het grotere geheel, kneed het nog even door en draai er een rolletje van, vingerdik en ongeveer 15 cm. lang. Rol daar een mooie dichte ´S` van. Leg die op een bakplaat met bakpapier. Herhaal totdat je alles hebt opgemaakt. Leg de broodjes een beetje uit elkaar, want ze gaan groter worden. Ik kreeg 15 broodjes op één bakplaat.

Doe in de rondjes van de ´S´ steeds een rozijn. Pak het eidooier, voeg er nog een theelepeltje water aan toe en  bekwast elk broodje met een beetje eidooier. Bak de broodjes in ongeveer 15 minuten gaar. Ze zijn gaar als ze mooi geel zijn en ze een beetje hol klinken als je er met je knokkels op tikt.

En smullen maar…

foto: Vanessa van Koppen
Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
9 december 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief