7x boeken voor sceptische christenen
Geloofstwijfel, wie kent het niet? Misschien worstel je met existentiële vragen, zoals: Is er wel een God? Maar het kan ook zijn dat je je niet meer thuisvoelt bij de manier waarop je eerst geloofde en zoekend bent naar ‘hoe dan wel?’ In tijden van twijfel en onzekerheid is het altijd prettig om te weten dat je daarin niet alleen staat. We hebben zeven uiteenlopende leestips voor je verzameld voor als je twijfelt of sceptisch bent. Geschreven door medezoekers, theologen en filosofen.
Boekentip 1: Meest gehoorde twijfels
In alle redelijkheid van Tim Keller (2008) – Jarenlang hield predikant Tim Keller een lijstje bij met meest geuite ’twijfels’ die sceptici meebrachten naar zijn kerk in New York. In dit boek behandelt hij ze een voor een. Enkele vragen die aan bod komen, zijn: Waarom is er lijden in de wereld? Hoe kan een liefhebbende God mensen naar de hel sturen? Waarom zou het christendom de waarheid in pacht hebben? Waarom worden er in de naam van God zoveel oorlogen gevoerd?
Boekentip 2 en 3: Bestaat God?
Deze twee boeken zijn geschikt als je wat grondiger wilt duiken in de filosofische vraag of het aannemelijk is dat God bestaat of niet:
En dus bestaat God van Emanuel Rutten (2015) – In dit boek geven filosofen Emanuel Rutten en Jeroen de Ridder een overzicht van de beste argumenten voor het bestaan van God. Ook toegankelijk voor lezers die niet helemaal thuis zijn in de filosofie.
God bewijzen van Rik Peels (2013) – In dit boek zetten twee gelovige wetenschappers op een milde manier, en zonder bekeringsijver, de argumenten voor en tegen Godsgeloof op een rij. Diverse gelovige en niet-gelovige wetenschappers uit verschillende vakgebieden hebben aan het boek meegewerkt.
Boekentip 4 en 5: De een gelooft, de ander niet (meer)
De volgende boeken laten je kennismaken met twee standpunten: waarbij de een wel, en de ander niet (meer) gelooft. Doordat het in beide gevallen gaat om een vader en zoon, is er veel respect over-en-weer, wat de boeken ook een mooie diepe pastorale laag geeft.
Brieven van een scepticus van G.A. Boyd en E.K. Boyd (2001) – Dit boek bestaat uit een briefwisseling tussen een agnostische vader (Edward Boyd) en zijn zoon Gregory, hoogleraar filosofie en theologie. Drie jaar lang debatteerden vader en zoon over geloof, God, christendom, de kerk en de Bijbel en komen zo’n beetje alle bezwaren tegen het christelijk geloof aan bod.
Why I left/Why I stayed, door vader en zoon Tony en Bart Campolo (2018) – Als Bart, zoon van de Amerikaanse christelijke spreker Tony, tijdens een diner bij zijn ouders vertelt dat hij niet langer gelooft, is dat een grote schok. Tony nodigt zijn zoon daarop uit voor een trip door Engeland, waarin ze Barts afscheid van het geloof bespreken, en elkaar vragen stellen. Deze gesprekken vormen de basis voor het boek Why I Left/Why I Stayed. Alleen in het Engels verkrijgbaar.
Boekentip 6 en 7: Als niet alles meer zo zeker voor je is
Als je twijfelt in je geloof, in de bestaande kerk je plek niet meer kunt vinden, het idee hebt dat God niet meer naar je luistert, kortom: als je geloof vooral bestaat uit twijfelen en zoeken, dan heb je misschien iets aan deze tips:
De stilte van God van Reinier Sonneveldt (2013)– Wat moet je doen als je God niet ervaart? Of zoals Reinier schrijft: ‘Wanneer het lijkt dat er een lege stoel staat op aarde en we wachten op God?’ We begeven ons dan in goed gezelschap, stelt Reinier vast, want iemand als Moeder Theresa, maar ook Jezus zelf, kenden deze ervaring. Door het extra materiaal ook goed bruikbaar om te bespreken in kringen.
Lifelines – notes on life & love, faith & doubt van Malcolm Doney and Martin Wroe (2018) – Lifelines bestaat uit 99 korte stukjes die je prima afzonderlijk kunt lezen, en die op laagdrempelige wijze belangrijke levenslessen meegeven vanuit de wereld van geloof, kunst en cultuur. Dit boek is perfect voor wie wel geïnspireerd wil blijven door het evangelie, maar niet meer kan leven met dichtgetimmerde dogma’s. Alleen in het Engels verkrijgbaar.