Boekentips voor kids: leesmonsters en leesweigeraars

Boekentips voor kids: leesmonsters en leesweigeraars

10 augustus 2020 1

Als ze in de vakantie niet lezen, gaan ze zo een niveau achteruit!” Zei de juf defensief op de laatste schooldag tegen de zwetende moeder. Moeder had het einde van het schooljaar gehaald, op haar laatste benen. Want na het thuiswerken aan de eettafel, tussen stapels was en mekkerende kinderen die ze thuis moest onderwijzen, was ze op. Helemaal uitgeblust. Gelukkig was het nu vakantie. Even helemaal niks. Behalve lezen dus. Want dat moest toch echt. Voor de toekomst van haar lieve schatjes.

Oké. Ik geef toe. Ik overdrijf. Maar ik heb die opmerking wel ooit echt gehoord. Gelukkig niet van de juf van mijn kids. Maar toch. Let wel: ik hou ontzettend van lezen. En wil graag dat mijn kinderen dat net zo leuk gaan vinden. Want lezen kun je overal en kost nog niks ook. Maar in de vakantie gaan trekken aan kinderen die geen zin hebben om te lezen, dat vind ik nogal een dingetje. Mijn kinderen lezen in de vakantie vooral puzzelboekjes en folders van veel te dure pretparken en glow-in-the-dark-midget-golfbanen (dat woord is pas goed voor het opkrikken van je AVI leesniveau).

De bedoeling van deze blog is om je boekentips te geven. En niet om te mopperen over leesweigeraars. Want ik lees wel vóór. Iedere avond. En ze lezen stiekem toch mee. Want als ik probeer het verhaal wat te bespoedigen door hier en daar wat weg te laten, dan hebben ze dat altijd door. Voorgelezen worden is een heerlijke manier om te ontspannen en over te gaan van de dag naar de nacht. En als ze een echt leuk boek hebben, lezen ze ineens uit zichzelf! Hieronder deel ik mijn tips met je.

Voor 0-2 jaar

Met voorlezen kun je nooit te vroeg beginnen. Kies boekjes waar je dingen kunt voelen, flapjes open trekken. Met veelkleurige platen of foto’s van dieren. Kijken en vragen: waar is de badeend? Wat doet een ezel? Goed voor uren vermaak! Steeds dezelfde twee of drie boekjes vinden ze vaak heerlijk.

Voor 2-6 jaar

Voor de kinderen die nog niet zelf lezen, zijn prentenboeken prachtig. Nieuw (leen)boek? Lees het eerst zelf even door. Boeken met rijm of fijn ritme lezen veel prettiger voor. Onze favorieten: Een giraf kan niet dansen. Koekjes! En alles van Kikker. Geef ze ook een stukje culturele opvoeding: Jip en Janneke (lekker korte verhaaltjes), de avonturen van Pinkeltje, Pluk van de Pettenflet en Otje blijven ook nu onschuldig en mooi. En natuurlijk de favorieten uit mijn jeugd op de foto!

Voor 6+, de zelf lezers

Hoe kies je het goede leesniveau? Laat je kind de eerste bladzijde hardop lezen en bij ieder woord wat hapert of moeilijk is, een vinger opsteken. Handvol? Dan is het boek nog te moeilijk. Waar voor de jongere kinderen jouw oude jeugdboeken leuk zijn, geldt dat voor deze doelgroep niet altijd. Het taalgebruik in boeken als De Kameleon, De Vijf, De Zevensprong etc. is vaak erg gedateerd en onbegrijpelijk voor de jeugd-van-tegenwoordig. Kijk of de bieb een herziene versie heeft of lees het boek zelf voor (en vertaal naar het nu). Voor nog-niet-zo-enthousiaste-lezers zijn boeken met veel plaatjes ideaal. De Boomhut met #zoveel verdiepingen, Tom Cool, Geronimo Stilton, Thea Sisters en de boeken van Jozua Douglas, Francine Omen etc. zijn dan luchtiger om te lezen. Blijf ook voorlezen, of lees om en om een bladzijde. Dat behoudt het plezier en geeft, als lezen nog hard werken is, ontspanning.

Voor goede lezers

De boeken van Thea Beckman blijven goed. Maar ook de veel nieuwere series als Grijze Jager en Broederband zijn spannend, maar niet te. Zoek online bij de bieb een boek op wat met plezier gelezen is en vaak vind je daarbij tips voor boeken in dezelfde categorie.

Laatste tips

 • Lidmaatschap van de plaatselijke bieb is gratis tot 18 jaar. Ook voor e-books en luisterboeken. In de vakantie is de leentijd vaak extra lang.
 • Lange autorit voor de boeg? Ideaal moment voor een mooi voorleesboek of een luisterboek voor de hele familie.
 • Geef het goede voorbeeld! Zoek voor jezelf ook een paar fijne boeken of tijdschriften om mee te nemen. Zien lezen, doet lezen.
 • Niet veel ruimte in de auto: leen e-books van de bibliotheek op een e-reader, tablet of telefoon. En bij veel bibliotheken hebben ze dwarsliggers, een heel boek op het formaat van een pakje boter.
close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder
Een reactie op “Boekentips voor kids: leesmonsters en leesweigeraars
 1. Mar

  Voor de kleintjes zijn prentenboekjes van Roser Capdevila heel leuk. Ik vond er eens eentje bij de kringloop. Auteurs Teresa Ribas en Pilar Casademunt.
  Het boekje dat ik vond heet een dagje uit en je proeft meteen de Spaanse sfeer bij de plaatjes. Ook komisch..

  10 augustus 2020

Reacties zijn gesloten.