Boektips bij een echtscheiding

Boektips bij een echtscheiding

1 september 2019 1

Niemand trouwt om te scheiden. Toch kan het gebeuren dat jullie besluiten uit elkaar te gaan. Dat kan een moeilijke tijd zijn. Naast alle dingen die geregeld moeten worden is het mentaal zwaar. Zo had je het van tevoren niet bedacht en gehoopt, maar toch is het zo.

Allereerst is het goed om steun te zoeken. Dat kan bij familie, vrienden, vriendinnen, een geestelijk verzorger of predikant. Ook is het tijd voor ‘soulsearching’. Als predikant zie ik dat dit een tijd is waarin mensen hulpbronnen nodig hebben. Mensen gaan na wat er mis ging, hoe zij daarmee om zijn gegaan, waar ze in kunnen groeien of wat ze nodig hebben om deze tijd goed door te komen. Daarom zijn hier drie boekentips voor wie gaat scheiden.

1. Doris Wolf – Als je partner je verlaat…

Dit boek is geschreven voor mensen die verlaten zijn door hun partner. Hoe om te gaan met alle emoties die daarbij horen? Het is een praktisch geschreven boek, waarbij iemand stapsgewijs weer leert de ervaring te verwerken en een nieuw begin te maken. Een nieuw begin biedt immers ook nieuwe mogelijkheden. Dat wil dit boek je helpen zien.

2. Bram de Blouw – Gebroken en toch heel

Gebroken en toch heel’ is een boek over echtscheiding vanuit christelijk perspectief. Zo neemt het de verhouding met een geloofsgemeenschap mee en behandelt hij de ‘Bijbelse- en geloofsimpicaties’ van de scheiding. Inspiratie heeft de schrijver opgedaan in de Verenigde Staten waar veel kerken een uitgebreid programma hebben om mensen die gaan scheiden te helpen.

3. Marsha Pinedo – Aan alle gescheiden ouders

Marsha Pinedo is de oprichter van Villa Pinedo, een online community voor kinderen van gescheiden ouders. Het boek is geschreven vanuit het perspectief van kinderen. Zij komen zelf aan het woord. Ze vertellen hoe zij de scheiding meemaken en wat dat met hen doet. De adviezen die erin staan zijn praktisch en kunnen direct in de praktijk gebracht worden. ‘Je hebt samen voor de kinderen gekozen, blijf dat na de scheiding vooral doen’.

Wat ons bond, God, is verbroken

Wat ons bond, God, is verbroken
onze liefde is gedoofd.
Niemand kan de wond nog helen
zwijgend buigen wij het hoofd.

Vul de stilte met uw adem,
alle druk is ons te veel.
Wij gaan onder in ons falen,
als uw liefde ons niet heelt

God, die alle dingen nieuw maakt
zet opnieuw een toekomst in
waar wij van uw zegen leven,
anderen tot zegen zijn

Geef geloof dat trouw kan groeien,
hoop op meer waarachtigheid,
liefde die zo lang blijft bloeien
als uw liefde ons geleidt

 Uit: Liedboek 795. Wat ons bond, God, is verbroken is een door Sytze de Vries geschreven ‘vrije’ vertaling van een lied van Fred Kaan, bij het uiteengaan van mensen.

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard
Een reactie op “Boektips bij een echtscheiding
 1. Marij-ke

  Beste dominee Niels.

  Wat ons bond, God, is verbroken
  onze liefde is gedoofd.
  Niemand kan de wond nog helen
  zwijgend buigen wij het hoofd.

  Vul de stilte met uw adem,
  alle druk is ons te veel.
  Wij gaan onder in ons falen,
  als uw liefde ons niet heelt

  1 september 2019

Reacties zijn gesloten.