Boos worden is menselijk, boos blijven is onmenselijk

17 september 2020 0

Komt het stoom ook wel eens uit je oren als iemand iets gedaan of gezegd heeft waar je heel erg boos van wordt? Het kan me opvreten. Hoe kun je ervoor zorgen dat dát niet gebeurt?

Boos worden is heel normaal. Zo menselijk als wat. Het is een logische reactie als iemand afspraken niet nakomt, je negeert, je onterecht van iets beschuldigt, over je roddelt, je heel erg teleurstelt of op wat voor manier dan ook je kwetst of pijn doet. Dat je dan boos wordt is heel menselijk. Maar is boos blijven dat ook?

Boosheid vreet op

Ik hoorde laatst iemand zeggen: ‘Boos worden is menselijk, maar boos blijven is onmenselijk.’ Soms ben ik er erg goed in om boos te blijven. Dan voed ik die boosheid met allerlei gedachten en met andere dingen die ik zie bij iemand op wie ik boos ben: ‘Zie je wel!!’ Het vreet me op, en ik heb er niets aan. Helemaal niets. Ik krijg er geen gelijk van, en zelfs als ik het zou krijgen, zou het niet genoeg zijn om mijn boosheid te luwen. Die is dan te hoog opgelaaid.

Snel uitpraten

Boosheid is menselijk. Het is een begrijpelijk gevoel. Maar wel een gevoel dat je snel moet uiten en uitpraten, anders gaat het een eigen leven leiden. Als je het uitpraat kan het zelfs je vriendschap of je relatie versterken. In de bijbelse Spreuken staat: “Je hebt meer aan een vriend die boos op je is, dan aan een vijand die heel vriendelijk tegen je doet.” (27:6) Jezus vindt het oplossen van boosheid belangrijker dan dat je aandacht aan God besteedt: “Stel dat je in de tempel bent om een offer te brengen aan God, en dat je dan opeens bedenkt dat een ander boos op je is. Laat dan je offer bij het ​altaar​ achter. Ga eerst snel naar die ander toe en maak het goed. Daarna kun je terugkomen om je offer te brengen.” (Matteüs 5: 23, 24)

Eigen leven leiden

Als boosheid een eigen leven gaat leiden, dan zal de ruzie niet gauw ophouden: “Als je snel boos wordt, maak je een ruzie erger. Blijf dus kalm, dan houdt de ruzie vanzelf op.” (Spreuken 15:18)

Ruzie

Boos worden is menselijk, maar boos blijven is onmenselijk. Er komt maar ruzie van die niet meer te stoppen is, en uiteindelijk ook niet meer gaat over waar je boos over geworden bent. Of zoals Spreuken zegt: “Als je melk lang schudt, wordt het boter. Als je iemand op zijn neus slaat, gaat die bloeden. En als je iemand slaat die boos is, komt er ruzie.” (30:33)

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink