Actueel: Het WK in Qatar, boycotten of niet?

Actueel: Het WK in Qatar, boycotten of niet?

1 maart 2021 0

Afgelopen week kwam het in het nieuws: bij de bouw van de stadions voor het WK in Qatar voor 2022 zijn tot nu toe 6500 doden gevallen. Het echte aantal ligt waarschijnlijk hoger, maar dit aantal is tot nu toe uit de officiële cijfers naar voren gekomen.

Al langer waren er zorgelijke verhalen over de wantoestanden waar arbeiders uit armere landen, zoals Nepal en de Filipijnen, onder gebukt gingen. Slechte woonvoorzieningen, geen loon en lange dagen werken in de hitte van rond de 40-50 graden. Bovendien waren er berichten dat van veel arbeiders het paspoort was ingenomen, waardoor er in feite sprake is van slavernij.

Vóór een boycot

Moet Nederland als westers democratisch land, dat mensenrechten hoog in het vaandel heeft, daar nog naartoe willen? Deze vraag staat nu volop ter discussie. Amnesty International heeft duidelijk beschreven wat er gaande is in Qatar. Er een petitie begonnen door Freek de Jonge om niet te gaan. Hij stond ook aan de basis van het verzet tegen de deelname van Oranje aan het WK van 1974. Ook trok in een uitzending van Veronica Inside Johan Derksen fel van leer tegen dit voornemen en beschuldigde de spelers van het Nederlands Elftal van hypocrisie als ze wel zouden gaan: “Boycot het WK in Qatar!” Ook vinden verschillende politieke partijen dat Nederland niet naar het WK zou moeten gaan.

Tegen een boycot

Toch zijn er diverse mensenrechtenorganisaties die vinden dat een boycot weinig zin heeft. Het is volgens hen beter er wel naartoe te gaan en daar druk uit te oefenen op de autoriteiten. Dat is ook het standpunt van de minister van Buitenlandse zaken, Stef Blok. De de Tweede Kamer vindt dat de koning en de premier niet moeten gaan als teken van protest. Er zou meer bereikt worden door wel te gaan en in Qatar zelf aandacht te vragen voor alle misstanden.

Slavernij en het christelijk geloof

In het christelijk geloof is bevrijding uit slavernij een kernthema. De bevrijding van het joodse volk door God uit de slavernij in Egypte is daar het grootste voorbeeld van. Niemand is eigendom van een ander en moet met respect behandeld worden. Moet Nederland daarom het WK van 2022 in Qatar boycotten? Of moeten we wel gaan en zo druk uitoefenen op de mensenrechtenschendingen in de Golfstaat?

Hoe denk jij hierover? Heeft die keuze voor jou met geloof te maken?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard