Brief #3 Daniëlle | Mijn dagelijkse stilte is confronterend

Brief #3 Daniëlle | Mijn dagelijkse stilte is confronterend

23 april 2020 0

Lees mee met Daniëlle en Rebecca! Wat begon als een hart onder de riem in een geloofsdip heeft geresulteerd in een wederzijdse zoektocht in geloof. Lees hoe ze elkaar inspireren en hun ups en downs bespreken! Daniëlle begint deze keer met een reactie op Rebecca’s vorige brief.

Beste Rebecca,

Deze week heb ik stilgestaan bij het laatste deel van je reactie op mijn vorige brief. Je was benieuwd naar wat mijn dagelijkse stiltemoment me zou gaan brengen. De verwondering dat ik elke dag iets nieuws besef over geloven is er nog steeds, maar er zijn nieuwe dingen bijgekomen. Ik zal je vertellen over drie dingen die momenteel de meeste impact hebben; houvast, mildheid naar mezelf en bittere confrontatie.

Even eruit

Het hebben van een dagelijks ritueel geeft structuur en het biedt de kans om elke dag even uit de “corona-situatie” te stappen, hoewel het de ene dag gemakkelijker is om me voor de wereld af te sluiten dan de andere waardeer ik die tijd wel heel erg. Het gaat misschien maar om een half uur, maar ik merk dat ik me meestal opgelucht of opgeladen voel als ik het gedaan heb.  

Facetime met oma in plaats van mediteren

Hoewel een ritueel prettig is, wilde ik niet dat ik het dwangmatig uit zou voeren. Ik kan ontzettend streng zijn voor mezelf. Jij bewonderde mijn discipline in je reactie, maar deze heeft ook een schaduwzijde. Het leek me een prettige keuze om af te zien van de strenge houding die ik gebruik om nieuwe gewoonten in stand te houden. Ik probeer deze blog over zoeken ook aan te grijpen als een kans om te leren omgaan met eigenschappen die niet altijd helpend zijn. Mild zijn voor jezelf is in deze tijd van restricties erg belangrijk. Mezelf de ruimte geven om andere keuzes te maken dan wat ik me had voorgenomen, past bij mild zijn. Het valt me soms toch zwaar om een andere keuze te maken, maar mijn stiltemoment op een dag gebruiken voor een facetime sessie met mijn oma of een avondwandeling zijn ook goed voor een mens. Ik probeer het dus maar een beetje los te laten.

Door de knieën zakken ja/nee?

Naast het hebben van een houvast en leren om milder te zijn, is mijn dagelijkse stilte ook vreselijk confronterend. Je afsluiten van afleiding maakt de weg vrij voor die dingen waar je normaal niet naar luistert. Op 14 april las ik over Job (Job 2:10) die zijn vrouw aansprak om naast de goede dingen ook de slechte dingen in het leven te aanvaarden. De tekst eindigde met de vraag of je durft te aanvaarden wat God op je pad brengt. Het kwam harder binnen dat ik had gedacht. Ik ben er eigenlijk al een week door van slag.

Sinds september vorig jaar kamp ik met overspannenheidsklachten. Ik schuif ze steeds opzij om er voor anderen te zijn, omdat zij het zwaarder hebben en ik er voor hen wil zijn. Het aanvaarden van wat er op mijn pad ìs, is dat het niet goed met me gaat. Ik mag niet omvallen. Er zijn mensen die op me rekenen! Te moeten toegeven dat ik hulp nodig heb, voelt alsof ik verlies. Alsof er geen andere optie meer is dan door mijn knieën zakken; verslagen te zijn. De hele week las ik over Job. Het leven kan soms bitter smaken. Dat moet ik nu op mijn knieën beamen.

(Wan)hoop

Ik grijp me dus vast aan mijn dagelijkse bijbelmeditatie. Mild zijn voor mezelf betekent misschien juist dat ik niet meer probeer vol te houden, maar zelf op mijn knieën ga zitten om te voorkomen dat ik val en mezelf erger bezeer. Het verhaal van Job eindigt dat hij verzadigd was van het leven (Job 42) na al het verdriet dat hij moest doorstaan. Ik heb eerder heftige dingen meegemaakt. Ik weet dat het over gaat, maar wanneer?
Ik weet niet of ik durf te aanvaarden wat God op mijn pad brengt en dat van mijn dierbaren, maar er is geen alternatieve route om het allemaal te omzeilen. Ik zet me schrap en ik hoop. 

Liefs,
Danielle

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Daniëlle Stevens
Danielle Stevens