Briefwisseling Geesje – Marleen (deel 3)

Briefwisseling Geesje – Marleen (deel 3)

28 oktober 2019 0

In de komende periode publiceren we een briefwisseling tussen de bloggers Marleen en Geesje. Dit is deel 3.

Lieve Marleen,

Het verschil tussen de aanpak van kinderen is heel herkenbaar. Onze succesformule bij nummer één bleek totaal niet aan te slaan bij nummer twee.

Verschillen tussen kinderen

De verschillen komen het duidelijkste naar voren in hun boosheid. Bij mijn dochter (de oudste) komt er meestal een heel relaas. Met argumenten en irritaties. Bij mijn zoon (de middelste) en de meest temperamentvolle, gooit zijn irritatie er meestal fysiek uit. Schreeuwen, duwen en spullen gooien. Onze jongste zoon kruipt in zijn schulp. Hij stampt weg en dan volgt een minutenlang zwijgen. Je kunt op je kop gaan staan, maar er komt geen woord meer uit. Drie kinderen, drie reacties. Ik kan uit ervaring zeggen: ze zijn alle drie uitdagend om op te reageren. 

Mopperende kinderen

Wat jij schrijft is ook herkenbaar. De een mag andere dingen dan de ander en daar mopperen ze dan op. Mijn ouders schreven vroeger op wat er mocht en moest op een bepaalde leeftijd. Voor onze kinderen werkt dat gewoonweg niet. Met zakgeld misschien nog wel, maar bedtijden zijn bijvoorbeeld al anders. De één heeft meer slaap nodig dan de ander.

Vertrouwen geeft ruimte

Ken je dat Bijbelverhaal (Mattheus 25:14-23) over een koning zijn knechten geld toevertrouwd en ze beloont met meer verantwoordelijkheid aan de hand van hun betrouwbaarheid?  Zo werkt het met mijn kinderen ook wel. Als ik merk dat ze te vertrouwen zijn, iets aan kunnen, dan geef ik ze meer ruimte. En ja, daarin is het ene kind nu eenmaal eerder dan de ander. Ik heb al meerdere malen uitgelegd dat zuslief meer dingen mag. Omdat ze heeft laten zien dat ze dat aankan. Maar dat ik van haar dus ook meer verwacht. Zo krijgt ze ook meer taken.

Ik voel me een zeurmoeder

Ze zijn allemaal anders. Ze dragen andere kleding, hebben een andere voorkeur voor beleg op hun brood. Dus je voedt ze ook anders op. Toch zou het wel makkelijk zijn hè? Als we gewoon één trucje op alle kinderen konden toepassen. Waar wij momenteel tegenaan lopen is dat hun vrienden van alles mogen/krijgen wat onze kinderen (nog) niet mogen/krijgen. Denk aan meer schermtijd, spellen en series voor een te hoge leeftijd en met stip op 1: éérder een eigen telefoon krijgen. Ik blijf stug herhalen: ik ben niet de mama van die vriend. In dit huis geleden onze regels. Maar het is wel echt lastig. Ik ben een zeurmoeder, doordat andere moeders andere keuzes maken. Herken je dat in je omgeving?

Liefs, Geesje

Lees zaterdag 2 november de reactie van Marleen op deze brief!

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder