Briefwisseling Geesje – Marleen (deel 5)

Briefwisseling Geesje – Marleen (deel 5)

25 november 2019 0

Geesje en Marleen wisselen brieven met elkaar uit. En wij mogen meelezen! 

Lieve Marleen,

Je hebt me een mooie spiegel voorgehouden met je opmerking over telefoongebruik. Inderdaad, ik ben zelf ook veel met dat ding bezig. En vaker niet met werk dan wel moet ik eerlijk bekennen. Dat is niet direct het voorbeeld wat ik wil geven. Omdat ik eigenlijk niet wil dat mijn kinderen veel met een scherm bezig zijn. Maar het is wel van deze tijd. Soms is loslaten inderdaad beter dan strikt zijn. Als iets niet (vaak) mag wordt het vaak des te interessanter. 

Opvoedafspraken

Je vraagt waar wij onze opvoedafspraken op baseren. Ik merk dat daar zo verschillend mee omgegaan wordt. Ook bij klasgenootjes van onze kinderen. Toen we begonnen met zakgeld, lazen we advies van het Nibud. Maar daarnaast dachten we ook na over wat we zelf kunnen/willen geven. De oudste twee krijgen (de jongste is nog maar vijf) een klein bedrag. Ze hoeven nergens aan mee te betalen tot nu toe. Wij betalen de kadootjes en dingen die nodig zijn voor sport of school. Voor andere afspraken gaat het vooral om verantwoordelijkheid kunnen dragen, zoals ik eerder al schreef. Ik kijk daarmee meer naar het individuele kind, dan naar wat anderen doen.

Mijn dochter gaat puberen

Onze oudste begin de afgelopen weken steeds duidelijker te puberen. Jouw blog over de fietstocht met je dochter vond ik inspirerend. Meer loslaten, eigen keuzes laten maken en jouw ideeën er als suggesties naast zetten. Soms kan ik echt wel balen van het gemopper en gesnauw. Ik vind het lastig te accepteren dat ik langzaam niet meer de liefste, maar stom ben. En dat mijn ideeën suf en saai zijn. Gelukkig zijn er ook veel momenten waarop we ontzettend kunnen lachen. Waarin ik mee kan in haar tienerdingen en kan genieten van de dingen waar ze mee bezig is. De Tiktoks inderdaad!

Die andere moeders doen ook maar wat

Je kunt niet bij anderen achter de voordeur kijken natuurlijk. Maar soms verzucht ik weleens waarom het opvoeden in andere gezinnen zoveel makkelijker lijkt te gaan. Misschien houden anderen de schijn op. Maar met drie temperamentvolle kids vind ik het best aanpoten. Soms zou ik best eens een vrije dag willen. Of weekend. Daar voel ik me dan weer schuldig over en dat helpt ook niet zo best. Ik las ooit de quote: “Die andere moeders doen ook maar wat.” Daarvan hoop ik dan maar dat het waar is. Hoe ervaar jij het moederschap wat dat betreft?

Liefs, Geesje

Lees alle brieven:

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder