Briefwisseling Geesje – Marleen

Briefwisseling Geesje – Marleen

7 oktober 2019 2

In de komende periode publiceren we een briefwisseling tussen de bloggers Marleen en Geesje. Dit is deel 1.

Lieve Marleen,

Wat leuk dat we elkaar gaan schrijven over opvoeding. Steeds als we elkaar spreken on- en offline, merk ik dat we herkenning in elkaar vinden als moeders. Moeders van een uitdagend stel kids.

Ik wilde deze brief bijna met een disclaimer beginnen, iets van: ik hou zielsveel van mijn kinderen. Maar ik geloof dat je dat wel weet, ondanks de struggles die ik in het moederschap ervaar.

Afgelopen weken stonden voor mij in het teken van strijd. Ik wijdde er al een facebookpost aan dat ik, als ik elke dag strijd wilde leveren, wel ridder was geworden in plaats van moeder. Toch is het op veel dagen de realiteit. Strijd onderling tussen de kinderen, over onbenulligheden als de afstandsbediening en wie wat moet opruimen. Maar ook over je bemoeien met een ander, uitdagen en wie wie nu weer een schop verkocht heeft. En daarnaast nog de strijd die ikzelf te voeren heb, over het naleven van afspraken, je houden aan de regels van ons gezin en onze kids die diezelfde afspraken en regels voortdurend ter discussie stellen. Soms word ik er dood- en doodmoe van.

Ik heb een hekel aan strijd, ik ben van nature een conflictvermijder. Ik bijt liever op mijn tong en tel tot tien dan dat ik ruzie maak. Maar met kinderen moet je soms de strijd wel aan, toch? Over heel veel dingen wil ik helemaal geen gedoe maken en leer ik steeds beter om het te laten gaan. Doe je geen jas aan terwijl er regen is voorspeld? Joh, succes! Doe je de tablet niet aan de lader? Dan is ie morgen leeg, jammer. Komt niemands gezondheid in gevaar, blijven de spullen heel? Dan laat ik het na een enkele opmerking vaak gaan. Ik kan niet de hele dag de politieagent uithangen.

Maar als het gaat om geruzie waarbij ze elkaar pijn doen of wanneer er dingen kapot dreigen te gaan, dan wil ik toch die strijd aangaan. Ingrijpen, met zachte hand en rustige stem waar kan en doorpakken zo nodig. Maar toch, het zit me niet lekker. Hoe leer je kinderen met een sterke wil om naar je te luisteren? Dat ze erop vertrouwen dat afspraken niet zijn om te plagen, maar voor hun bestwil. Ik grijp in omdat ik van ze hou. Als ze dat toch eens in zouden zien.

Ervaar jij ook strijd in je gezin? Jouw kinderen zijn al wat ouder dan de mijne, herken je het van vroeger of speelt dat nog steeds? Hoe ga je ermee om? Of ben ik de enige die zulke temperamentvolle energierijke eigenwijze prachtkinderen heeft thuis?

Ik hoop van je te horen!

Liefs, Geesje

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder
2 reacties op “Briefwisseling Geesje – Marleen
 1. Mar

  Een strijd win je niet gauw. Iemand zei eens dat je iedereen de kans moet geven zijn lessen te leren. Dat vond ik mooi gezegd.

  7 oktober 2019
  • Geesje Jaakke-den Toonder

   Dat is inderdaad mooi gezegd! De lessen die je veilig kunt leren, met vallen en opstaan, die moet je zelf kunnen leren inderdaad.

   7 oktober 2019

Reacties zijn gesloten.