Briefwisseling Marleen – Geesje (deel 4)

Briefwisseling Marleen – Geesje (deel 4)

2 november 2019 0

In de komende periode publiceren we een briefwisseling tussen de bloggers Marleen en Geesje. Dit is deel 2.

Lieve Geesje,

Wat weer een herkenning in je brief van deze week. Ik dacht nog even, zou het ook nog te maken hebben met oudste, middelste en jongste? Want ik herken de reacties van jouw kinderen ook in die volgorde in die van mij! En ook hier is de middelste absoluut het meest temparamentvol.

Discussiepunten

En bedtijden zijn hier ook nog steeds discussiepunt. Onze oudste (15) valt daar thuis helaas al niet meer in te sturen. Bij de jongste twee doen we nog wel een poging. Maar de middelste is een ochtendmens en zou eigenlijk op tijd naar bed moeten. De jongste komt ’s avonds tot leven en heeft veel minder slaap nodig. Maar hoe doe je dat dan als de middelste het echt héél oneerlijk vindt dat haar jongere zusje net zo lang of zelfs langer op mag blijven dan zij?

Oneerlijk

Mooi, die vergelijking met het Bijbelverhaal over belonen aan de hand van betrouwbaarheid.  Lukt dat dan bij jou, zonder scheve gezichten te krijgen van de anderen? Hier wordt er wel moord en brand geschreeuwd als de één iets wel of niet mag. Dan kan ik nog zo goed kunnen uitleggen waarom dat dan is, het blijft in hun ogen oneerlijk.

Zeurmoeder

Een zeurmoeder ben ik dus wat dat betreft ook. Wat betreft het krijgen of willen van spullen of  dingen mogen die anderen ook hebben of mogen ben ik geloof ik voor jou niet het goede voorbeeld. Ik geef je groot gelijk dat je zegt dat je niet de mama bent van dat vriendje en dat jij bepaalt wat er bij jullie wel of niet gebeurt. Dat doe ik ook. Maar qua schermtijd en het hebben van een mobiele telefoon ben ik geloof ik heel soepel. 

Schermtijd

Ik heb geen vaste schermtijden voor ze en ze hebben alle drie al een tijdje een mobiele telefoon. De telefoon is ook direct de vervanger voor computer of tablet en tv wordt er nauwelijks meer gekeken. Ik heb gemerkt dat ze juist door niet krampachtig aan tijden vast te zitten, zelf op een gegeven moment de telefoon weer wegleggen en andere leuke dingen gaan doen. Eén van de redenen dat ik er niet zo strikt in ben, is ook dat ik zelf veel via laptop en telefoon doe (al dan niet voor werk). Ik vind dat ik moeilijk tegen mijn kinderen kan zeggen dat ze het niet mogen, terwijl ik er zelf veel mee werk. 

Regels

En er komen soms ook zulke leuke dingen uit voort. Onze jongste maakt echt hele creatieve filmpjes (gacha life video’s) en natuurlijk de dagelijkse TikToks. Die houden ze ook in beweging, denk ik dan maar. Dat lijkt me zo leuk om ook te doen, maar dat mag dan weer niet. Ik plaag ze er tegenwoordig mee: ik wil ook een TikTok account. Dan moet je ze es horen: “Mahaam…….” (de rest zal ik je besparen). Maar het blijft lastig hoor, vind ik, om je weg daarin te vinden over wat wel en wat niet. Geldt ook voor tijd van thuis komen en voor bijvoorbeeld zakgeld. Waar baseer jij je ‘regels’ dan op? Kijk je naar hoe je het vanuit huis hebt meegekregen of juist niet? Of toch kijkend naar andere ouders of misschien wel via een forum op internet?

Wat een lang verhaal deze keer. Maar ja, kinderen…..je raakt er nooit over uitgepraat…

Liefs,
Marleen

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder