Brood voor morgenvroeg – Bart Peeters

4 oktober 2017 0

Bart Peeters legt in zijn nieuwste single een link tussen de grote wereldproblematiek en het klein huishoudelijk leed.
Terwijl de wereld in brand staat, vraagt hij zich af: Heb ik wel brood voor morgenvroeg?
Een vrolijk liedje dat je aan het denken zet…

Brood

Brood voor morgenvroeg is een echt Bart Peeters lied. Vrolijk, ritmisch, folk-achtig. Zo op het eerste gehoor een vrolijk niets-aan-de-hand-liedje, met een tekst over een zeer herkenbare alledaagse situatie. Want in menig huishouden wordt ’s avonds gevraagd: “Hebben we nog brood voor morgenvroeg?”

De wereld in brand

In België zijn ze in de gelukkige omstandigheid van brood-automatieken. Voor wat contant muntgeld kun je na sluitingstijd een brood uit de muur trekken. Fijn zeg, geen stress, we hebben brood voor morgenvroeg. Maar hoe gelukkig en tevreden kun je zijn met een brood voor morgenvroeg, terwijl de wereld in brand staat?

Soms als ik naar huis rijd
In het midden van de nacht
Kom ik langs een broodmachine
En rem op volle kracht
Ik wil een ramp voorkomen
Want er is al stress genoeg
O wonder der techniek
Ik koop een brood…
Brood voor morgenvroeg

Dan hoor ik in het nachtnieuws
Op de autoradio
Kurkdroog zeggen met de wereld gaat het maar zozo
En er ligt een oceaan van woelig water voor de boeg
Dank denk ik maar gelukkig heb ik brood
Brood voor morgenvroeg

Waarom de waanzin het verstand versloeg
Ik heb geen idee maar wel een brood voor morgen

Het is spijtig maar planeten redden kan ik niet zo goed
Ik moet eens aan Bono vragen hoe je zoiets doet
En waarom de waanzin het gezond verstand versloeg
Maar dat is een zorg voor later we hebben brood
Brood voor morgenvroeg

Dagelijks brood

Brood is zo gewoon dat ik wel eens vergeet hoe bijzonder het eigenlijk is. Een lekker brood bakken is nog een hele klus. 1 Ook in de Bijbel gaat het vaak over brood.

Een bekende tekst komt uit het gebed van Jezus, het Onzevader. “Geef ons vandaag het brood dat wij nodig hebben” 2 Misschien heb je het al vaak gebeden, maar wat betekent het eigenlijk? Brood is niet vanzelfsprekend.  Het is bijzonder is dat we elke dag weer voldoende te eten hebben. Daar sta ik in het gebed even bij stil.  Het gebed gaat over ons brood en niet over mijn brood. Als het om brood gaat is er een verantwoordelijkheid voor de mensen om ons heen. Bisschop Muskens (1935-2013) werd wereldberoemd in Nederland toen hij zei dat het stelen van brood geoorloofd is als mensen honger hebben en geen andere mogelijkheid zien om te overleven.

Levend brood

In de Bijbel is brood is meer dan voedsel voor je lichaam. Jezus zegt over zichzelf : “Ik ben het brood dat eeuwig leven geeft. Als je bij mij komt, zul je nooit meer honger hebben.” 3
En bij het laatste avondmaal breekt Jezus een brood en deelt het uit aan zijn vrienden, hij zegt: “Kijk, dit is mijn lichaam. Ik zal sterven voor jullie” 4
Brood als voedsel is een eerste levensbehoefte. Meteen daarna komt voedsel voor de ziel. Want behalve een gevulde maag mag heeft een mens recht op vrijheid en menselijkheid. Een mens mag vrij zijn, zichzelf zijn en gelukkig zijn. Jezus heeft dit in woorden en daden laten zien. Zo is Hij brood dat leven geeft.

Brood voor morgenvroeg

Er spelen grote problemen in de wereld. Daar kan een mens van wakker liggen. De waanzin verslaat het verstand elke dag opnieuw. Er zijn wereldverbeteraars en vredestichters, mensen zoals Bono. Hoe doet hij dat toch?
De meeste mensen zijn als Bart Peeters, ik ook. Gelukkig en dankbaar met een brood voor lichaam en ziel. Een brood voor morgenvroeg.

 

 

1 Zie:  Heel Holland Bakt aflevering 4, 24 september 2017
2 Matteüs 6:11, vertaling NBG 2004
3 Johannes 6: 35 Bijbel in Gewone Taal
4 Lucas 22: 19 Bijbel in Gewone Taal

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl