Column: Delen is vermenigvuldigen

Column: Delen is vermenigvuldigen

4 januari 2021 0

Ik was nooit een ster in rekenen. Maar dat delen vermenigvuldigen toch niet hetzelfde is, dat weet zelfs ik. Toch kwam deze oneliner vanmorgen voorbij in de kerk en ik vond hem inspirerend.

Aan deze onliner ging een mooie overdenking vooraf, met vragen als: Wat staat er dit jaar voor je deur? Wat staat er op je bank? En nog belangrijker: wie zit er op je bank? Ik vond dat mooie vragen om over na te denken. Het gaat over je hoop en je verwachtingen voor een nieuw jaar. Het gaat over je rijkdom of armoede, zowel in financiële als in sociale zin. Start je het jaar in het rood, welke zorgen geeft je dat? Start je dit jaar in het groen, hoe ga je dat inzetten? Start je het jaar met een kring van mensen om je heen of is je netwerk (te) klein geworden?

Wat een rijkdom

Toen ik die vragen beantwoordde, bedacht ik me met hoeveel rijkdom ik dit jaar mag starten. Over twee maanden wonen we in een nieuw, groter huis! Ik heb sinds de zomer een betaalde baan, dus die bankrekening zit ook wel goed. En als ik kijk naar wie er op mijn bank heeft gezeten de afgelopen maanden en wie er – na corona- absoluut weer komt, dan voel ik me helemaal rijk gezegend. 

Rijkdom geef je door

Rijkdom, zowel financieel, sociaal als in mogelijkheden, geeft ook verantwoordelijkheden. Tenminste, zo ervaar ik dat. Als je genoeg hebt, kun je geven. Wat je hebt kun je delen. En door te delen van wat je hebt, geef je rijkdom door. In plaats van dat je zelf minder hebt door te delen, vermenigvuldig je jouw rijkdom in het leven van een ander. Door tijd te investeren in anderen, verlies je het niet, maar maak je de waarde ervan hoger. Je verhoogt contact, vermindert eenzaamheid en je sociale rijkdom groeit. 

Delen kost niets

Als in december de dertiende maand binnenkomt, kijken we vaak wie we kunnen zegenen met een deel ervan. Het jaar heeft twaalf maanden, dus die dertiende maand is een extraatje. Daarvan delen kost ons niets, maar levert wel iets op. Een ander laten delen van financiële zegen, verspreidt die zegen weer verder. We geven vaak aan doelen die weer anderen ten dienst zijn. En zo geven we de zegen door en door en door. 

Delen als je weinig hebt

Misschien heb je geen financiële rijkdom of voel je je alleen. Ik hoop dat er iets anders is waar je genoeg van hebt en wat je met een ander delen kan. Misschien kun jij bemoedigen in woorden, door een kaartje of een belletje. Misschien heb je tijd genoeg om te bidden voor mensen om je heen. En als je het gevoel hebt dat je echt niets te delen hebt, dan wens ik je toe dat er mensen met rijkdom om je heen zijn, die hun tijd, geld of talenten met jou willen delen. 

Kun jij iets met anderen delen? Zo ja, wat?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder