Complimenten: een schouderklopje, al is het met een vingertopje

Complimenten: een schouderklopje, al is het met een vingertopje

1 maart 2022 0

Krijg jij wel eens een compliment? Ik hoop het voor je. Want ik ben ervan overtuigd: ieder mens heeft behoefte aan waardering. Nee, niet aan geslijm, overdreven, opgeklopte complimenten, maar wel aan oprechte, welgemeende waardering.  Bij ons in de hal hangt deze Bildtse spreuk: Elk het wel ’s ferlet fan in skouderkloppy, al is ’t maar met in fingertoppy. * 

Nog een vraag: geef je wel eens een compliment? Als je weet hoe leuk het is om een pluim te ontvangen, dan weet je ook dat een ander er net zo blij mee zal zijn . Dus: uitdelen maar, die pluimen. Ze zijn er in alle soorten en maten. En ze passen op iedere hoed.

Onderzoek

Ergens las ik dat veel werknemers meer gemotiveerd worden door waardering dan door een hoog salaris. En dat mensen liever gemeende waardering krijgen dan dat ze goede seks hebben. Het is echt waar: door het geven van een compliment kun je iemand een goede dag bezorgen.

Bijbel

In de Bijbel staan ook complimenten van God aan ons.  Bijvoorbeeld deze prachtige woorden: “Jij bent heel belangrijk voor mij, je bent heel veel waard. Ik houd zoveel van jou.” (Jesaja 43: 4). En we worden ook aangemoedigd om zelf complimenten uit te delen: “Zeg geen slechte, negatieve dingen over mensen. Maar zeg, als het nodig is, dingen die het geloof van anderen sterker maken. Zeg iets dat mensen goeddoet.” (Efeziërs 4: 29).

Internationale Complimentendag

Ieder jaar op 1 maart is het Internationale Complimentendag. Een dag van ontvangen én geven. Doe jij dit jaar ook mee?

* Het Bildt is een gemeente in het noordwesten van Friesland met een eigen taal. De vertaling van de spreuk is: Iedereen heeft wel eens behoefte aan een schouderklopje, al is het maar met een vingertopje. 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl