Corona: Een leven redden is nog nooit zo makkelijk geweest

Corona: Een leven redden is nog nooit zo makkelijk geweest

14 oktober 2020 1

Sinds deze week is de kogel door de kerk: de overheid komt met een nieuw pakket aan strengere coronamaatregelen. Sporten, naar het café of uit eten: het wordt allemaal weer een stuk moeilijker, zo niet onmogelijk, in de komende weken. Om van evenementen of ‘normale’ kerkdiensten maar te zwijgen. De eerste reacties kwamen snel, ook in hun voorspelbaarheid: “Nu gaan we écht naar de haaien”, aldus de vaderlandse horeca. Experts en deskundigen buitelden over elkaar om alle voors en tegens af te wegen. En die mondkapjesplicht: helpt dat nu wel of niet?

In de Volkskrant legde de Brabantse ziekenhuisdirecteur Bart Berden uit waarom die nieuwe beperkingen nodig zijn: de zorg loopt vol. En als de zorg volloopt kunnen behandelingen geen doorgang vinden en gaan er wellicht mensen dood. De herfst en winter zijn al de drukste perioden voor ziekenhuizen, laat staan als de IC’s vollopen met corona-patiënten.  Dat is geen hogere wiskunde, toch? Maar Berden verbaasde zich in het artikel over de onwil van de Nederlanders om zich aan vrij simpele maatregelen te houden: geen drukke plekken opzoeken, afstand houden en handen wassen. Lijkt simpel. Maar waar komt die burgerlijke ongehoorzaamheid dan toch vandaan, vroeg Berden zich af.

Waar komt die burgerlijke ongehoorzaamheid vandaan?

Excuses en uitvluchten te over

Ik ken de excuses en uitvluchten wel: ja, ik moet echt even die boodschap doen, ook als ik een lange rij voor de supermarkt zie staan. Ja, ik moet nu echt even naar mijn werk. Ja, het wordt hoog tijd om het oude leven weer op te pakken en weer  ‘normaal’ te doen. Ik ben jong, mij kan weinig overkomen, en ik ben op sommige momenten (vooral op het werk) onmisbaar. Denk ik. En dus ga ik maar weer op huisbezoek, of bezoek ik fysiek een vergadering, of trek ik weer naar kantoor. Terwijl er feitelijk geen échte noodzaak voor is. Maar ik heb al te lang binnengezeten, toch?

Wie één mens redt, redt de hele wereld

“Wie één mens redt, redt de hele wereld” is een oude Joods gezegde. Dat wil zeggen: het behoud van één mens kan een keten van gebeurtenissen in gang zetten voor zijn of haar directe kring. Het leven van één mens kan een wereld van verschil maken. Hou jezelf dat gezegde eens voor, de komende maand. Wanneer je een keer niet in een rij staat, wanneer je een keer niet over iemand heen buigt in een supermarkt, wanneer je een keer wel een mondkapje draagt, ook als de rest van de mensen je vreemd aankijkt.

Het kan maar zo een verschil maken: iemands leven redden is nog nooit zo makkelijk geweest. En laat je niet opnaaien door alle opinies en meningen op Facebook en Twitter. Sterker: gooi die apps de komende weken eens van je mobiel en kijk hoe rustig je leven wordt. Hou het klein, hou het simpel, en hou het vooral bij jezelf.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Sjoerd Muller
Sjoerd Muller
Een reactie op “Corona: Een leven redden is nog nooit zo makkelijk geweest
  1. Mar

    heel mooi die Joodse wijsheid!

    14 oktober 2020

Reacties zijn gesloten.