Corona en uitsluiting: Wat zegt Jezus eigenlijk over uitsluiting?

Corona en uitsluiting: Wat zegt Jezus eigenlijk over uitsluiting?

6 november 2021 1

In de verhalen van het Evangelie gaat het vaak over hoe wij in vrede en harmonie samen zullen leven in het koninkrijk van God en dat wij daar nu al mee aan de slag kunnen. Ik ben geschrokken van de nieuwe coronamaatregelen. Er wordt een ‘wij’ en een ‘zij’ gepresenteerd, zo lijkt het. Doen we nog recht aan ieder mens?

Tot nu toe was ik vrij pragmatisch in deze corona-tijden. Ik ben niet het type dat duikt in alle informatie die beschikbaar is. Misschien naïef of passief, maar ik vertrouw de informatieflow niet meer zo. Internet werkt vaak als een fuik: wat is waar en wat is niet waar? En kun je überhaupt spreken over waarheid? Ik weet niet goed wat ik wel en niet moet denken. En dierbaren om mij heen zijn hele verschillende meningen toegedaan. Ik wil iedereen respecteren en in zijn of haar waarde laten.

Onderscheid

Het moment is gekomen dat in de samenleving onderscheid wordt gemaakt. In alle openheid wordt een scheidslijn getrokken. Ongevaccineerden kunnen niet meer in anonimiteit kiezen en vrij zijn, behalve als je nergens meer naartoe gaat. Niet sporten, geen biertje drinken, geen toneelles.

Wij zijn in mijn ogen discretie verloren. Ik word verdrietig, dat het neerkomt op uitsluiting en dat er mensen gekwetst worden. Dat mensen anders worden aangekeken. Ontstaat er een zondebok? Wat kan ik doen in deze situatie? Bidden en passief toekijken? Wat zou Jezus doen?

Jezus was een revolutionair

Speculeren is te makkelijk. Wij weten niet wat Jezus gedaan zou hebben. Wij weten alleen wat hij in zijn tijd deed. In mijn ogen is Jezus een revolutionair van zijn tijd. Hij verraste en verbaasde mensen. Hij ging in tegen de gevestigde orde, zowel van de bezetter als van zijn eigen volk: de joodse priesters, farizeeërs. En laat er geen misvatting bestaan: hij was een vrome jood, hij hield van de Torah en van de wetten die erbij hoorden. Maar hij maakte een uitzondering op de regels, als dat in zijn ogen, in die specifieke situatie, nodig was.

Jezus sluit in en niet uit

De verhalen en gelijkenissen in het Evangelie gaan vaak over mensen die buiten de boot vallen. Jezus maakt contact met mensen die in de marge leven, die niet horen bij de grote massa. Hij raakt melaatsen aan, niet om te sollen met de realiteit, maar door hen aan te raken werden ze werkelijk gezíen. Hij is te gast bij tollenaars, hij voert diepzinnige gesprekken met vrouwen en ga zo maar door. In de bekendste gelijkenis over de herder, zoekt de herder het verdwaalde schaap net zo lang tot hij hem gevonden heeft. De rest redt zich wel even zonder de herder. Het zegt mij dat hij iedereen insluit en mensen aan elkaar verbindt.

Verbinden of uitsluiten?

Regels hebben wij nodig, maar ze gaan niet boven alles, zegt Jezus. Wanneer doe je elk mens recht? Wanneer gaat het nog over onze veiligheid en wanneer overschrijden we de grens van rechtvaardigheid? Wat is eigenlijk gerechtigheid? Jezus spreekt over het Koninkrijk van God, hoe dat nu al werkelijkheid mag worden. Waar iedereen gelijk is, waar eenieder gerespecteerd wordt.

Het gaat mij niet om welke mening we hebben, maar ik bid dat we elkaar niet uit het oog te verliezen. Dat we de ander in de ogen blijven kijken, ons met elkaar blijven verbinden. Want wij zijn allemaal kwetsbare mensen.

Afbeelding van Tekwa Ouzani via Pixabay

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Rebecca Schoon
Rebecca Schoon
Een reactie op “Corona en uitsluiting: Wat zegt Jezus eigenlijk over uitsluiting?
  1. Miriam

    Prachtig gezegd

    7 november 2021

Reacties zijn gesloten.