Coronabeperkingen: Wat als je tijd schaars is?

Coronabeperkingen: Wat als je tijd schaars is?

14 april 2020 0

‘We zitten hier nog wel even’, luidde de kop van mijn laatste podcast.
En inderdaad: met alle beperkende maatregelen rondom corona lijk ik opeens zeeën van tijd te hebben: geen reistijd meer, geen visites of bezoekjes en ook niet meer naar een restaurant of een kroeg. Op internet krioelt het ook van de mindfulness-achtige tips hoe je zinvol met deze extra tijd om kunt gaan. Jezelf de pleuris vervelen? Heerlijk! Wat een kans! Maar opeens raakte de volgende gedachte me: wat als je tijd schaars is, juist nu in deze crisistijd?

Stel: je bent oud en met pensioen. Je leven lang heb je gewerkt voor je oude dag en je gezondheid neemt langzamerhand af. En opeens kun je nu de deur niet meer uit. Sterker nog: je bent opeens een ‘kwetsbare risicogroep’, met alle beperkingen van dien. Kinderen of kleinkinderen? Alleen nog via de telefoon of vanachter het tuinhek. Hoe lang gaat dit nog duren? Er wordt gesproken over weken, maar aan de andere kant van het spectrum loopt de somberste voorspelling tot anderhalf á twee jaar.

Of nog erger: je bent ziek. Ernstig ziek. Deze week riepen experts al op om de ziekenzorg búiten corona door te laten gaan, want de wachtlijsten rijzen de pan uit. Als dominee ken ik de verhalen van mensen die wachten op een operatie of een behandeling en die iedere dag een stukje achteruitgaan. Hun tijd is schaars. Er zijn mensen met kanker die in een laatste fase zitten en hun dromen voor hun laatste maanden nu zien vervliegen: geen laatste vakantie meer, geen ontmoetingen met vrienden en familie, geen ontsnapping aan je eigen huis of ziekbed.

Tijd is een vreemd iets, en juist in deze coronacrisis wordt de tijdsbeleving enorm uitvergroot. De één heeft er veel te veel van: het kind of de tiener die niet naar school of sport kan. De ander is drukker dan ooit met het combineren van thuiswerken en thuislerende kinderen. En wéér een ander ziet de tijd knarsetandend voorbijgaan, wetende dat het niet meer in te halen is en de mooiste dagen misschien onbeleefd aan je voorbijtrekken.

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Sjoerd Muller
Sjoerd Muller