“Coronavirus gaat ook over vertrouwen”
Het lijkt nog een kwestie van dagen of weken te zijn voordat het coronavirus ook in Nederland voorkomt. As we speak is er een besmetting gesignaleerd bij een Duist echtpaar vlak over de grens bij Limburg en ook in Parijs is er iemand aan de gevolgen van het virus overleden. In Noord-Italië greep de ziekte al eerder snel om zich heen. Het virus, waarvan we eerst dachten dat het vooral iets was voor Azië en dat het over het hoogtepunt heen was, staat nu opeens aan onze drempel. Paniek!
Voor de NOS is het coronavirus in ieder geval aanleiding om op de site een heus liveblog in te stellen. Om de zoveel minuten krijgen we daarop de laatste tussenstand: waar is het virus nu? Hoeveel slachtoffers zijn er al gevallen? Daarmee heeft de NOS de situatie blijkbaar opgeschaald, want vorige week ging de nieuwsredactie nog in op een typisch Holland vraagstuk: “Als er corona heerst op mijn vakantiebestemming, hoe krijg ik dan mijn geld terug?”. Het RIVM maant intussen tot kalmte: het instituut zegt dat alle protocollen klaar liggen voor een uitbraak.
Jou zal niets overkomen?
Daarmee gaat het virus ook over vertrouwen. In Iran, waar eerder een minister besmet raakte, vertrouwt men de overheid inzake het virus voor geen meter. Die houden informatie achter en de situatie is veel gevaarlijker dan wordt voorgesteld, zo is daar de heersende gedachte. In China en Korea idem dito. Van wantrouwen worden mensen angstig: kan ik nog naar grote evenementen toe met zoveel mensen? Wie heeft het virus wel en wie niet? Werken mondkapjes en kan ik nog met vakantie? En als ik het krijg, overleef ik het dan wel? Op sociale media wordt God er ook vaker bijgehaald, nogal eens in de woorden van psalm 91: “Al vallen er duizend aan je linkerzijde en tienduizend aan je rechterhand, jou zal niets overkomen.” Ook daar vloeien angst en vertrouwen in elkaar over.
Toekomst
Sinds de verglijkbare SARS-uitbraak van meer dan 15 jaar terug is de wereld veel mobieler geworden. Toerisme is het hele jaar door een massa-industrie en om de drie minuten arriveren er honderden mensen van over de hele wereld op Schiphol. Tel daarbij de continue stroom (niet geverifieerde) berichten op Facebook en Twitter en Facebook en je hebt de poppen aan het dansen. Maar het is altijd raadzaam om af te gaan op de zaken die we wél weten dan aan dingen die we (nog) niet weten. En onlangs kwam Nederland nog als één van de beste landen uit de bus als het gaat om epidemiebestrijding. De toekomst is misschien onzeker, maar nog wel te vertrouwen.
Hoe kijk jij naar de toekomst?
Marij-ke
De kern van mijn geloof is, (dat ik geloof en ervaar dat God mijn stuur is, dat zijn Geest zuurstof geeft om het tegengas te weerstaan,) op weg te mogen gaan met zijn Woord als Kompas.
28 februari 2020