Tips voor creatief bijbellezen

Tips voor creatief bijbellezen

22 oktober 2019 0

Bijbellezen met kinderen is niet altijd makkelijk om te doen. Christina Hennipman bedacht een andere manier om de bijbel een plek te geven in de opvoeding van haar zoons. Wil je ook aan de slag met een kijktafel? Dan geven we daarvoor hieronder praktische tips. Daarnaast vind je een idee om de bijbel een plek te geven in de opvoeding van jonge kinderen. En we geven je wat tips voor verschillende kinderbijbels.

Kijktafel

Bij een kijktafel zet je een bijbeltekst of bijbelgedeelte centraal. Lees met je kinderen in een begrijpelijke vertaling een bijbeltekst. Het is leuk om daarbij iets te zoeken dat bij het seizoen past, een tekst over dieren bijvoorbeeld op dierendag. Vraag aan je kinderen wat deze tekst voor hen betekent. Het is vaak heel verrassend wat kinderen soms al uit een tekst halen! Laat je kinderen daarna voorwerpen zoeken die bij deze tekst passen (bijvoorbeeld diverse dieren bij Spreuken 12:10). Print of schrijf de tekst op een mooi kaartje en zet dat op een dienblad of kleine bijzettafel. Laat de kinderen daarbij een aantal voorwerpen die zij bij het thema vinden passen neerzetten. Je kunt zelf ook meedenken welke voorwerpen passen. Ook vinden je kinderen het misschien leuk om iets te maken van Lego dat bij het thema past. Zet de kijktafel op een centrale plek in je huis. Leuk om op een vast moment van de dag of week met elkaar na te denken over hoe je deze tekst in de praktijk van alle dag vorm kunt geven.
Voor meer ideeën kun je inspiratie opdoen in het boek In het oog, in het hart of in de Facebookgroep Kijktafels.

Doen met baby’s en peuters

Een bijbelverhaal kan je op speelse wijze actief laten beleven. Door iets te bouwen bijvoorbeeld, zoals de Ark van Noach, of een tempel (hut in de tuin). Ook de allerkleinsten kunnen meedoen. Bijvoorbeeld met het verhaal van de toren van Babel. Er is niets leukers voor een dreumes dan om – na het bouwen van een toren – die toren weer helemaal in stukken te gooien:) Vertel of lees tijdens het bouwen (een stukje van) het verhaal van de toren van Babel, dat vind je in Genesis 11:1-9 en in verschillende kinderbijbels.

Deze doe-tip is afkomstig uit Geloven met plezier, meer dan 100 leuke ideeën voor jou en je kind. Het boek is hier te bestellen. 

Bijbels voor verschillende leeftijden

0 – 4 jarigen: Speciaal voor baby’s en peuters is er de Babybijbel. Otto Grevink schreef er eerder over.
5 – 8 jarigen: over de Samenleesbijbel Junior schreef Anneloes van ‘t Hof een blog.
8 – 12 jarigen: De Samenleesbijbel is de Bijbel in Gewone Taal, aangevuld met 500 pagina’s met extra materiaal voor kinderen van 8-12 jaar. Deze gezinsbijbel staat vol met weetjes, kaarten, spelletjes, gespreksvragen en liedjes. Zo komen bekende en lastige verhalen uit de Bijbel dichtbij. De Samenleesbijbel werkt met open vragen, zodat kinderen en ouders samen de rijkdom van de Bijbel ontdekken en ervaren.
12 jaar en ouder: De Jongerenbijbel is speciaal voor jongeren ontworpen. Met de complete bijbeltekst en daarnaast vele extra’s; zoals stukjes uitleg en verdieping, landkaarten, illustraties, foto’s en themapagina’s. Een Jongerenbijbel wil jongeren helpen de Bijbel (nog beter) te begrijpen en toe te passen in hun dagelijks leven. Er staan daarom in de Jongerenbijbel ook tips en vragen die hen aan het nadenken zetten over hun eigen leven.
TIP: Kijk op www.kinderbijbels.nl voor meer informatie. 

close

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van MijnKerk

Gastblogger
Gastblogger
MijnKerk.nl