Tips voor creatief bijbellezen

Tips voor creatief bijbellezen

22 oktober 2019 0

Bijbellezen met kinderen is niet altijd makkelijk om te doen. Christina Hennipman bedacht een andere manier om de bijbel een plek te geven in de opvoeding van haar zoons door middel van een kijktafel. Wil je ook aan de slag met een kijktafel? Dan geven we daarvoor hieronder praktische tips. Daarnaast vind je een idee om de bijbel een plek te geven in de opvoeding van jonge kinderen en we geven je wat tips voor verschillende kinderbijbels.

Bij een kijktafel zet je een bijbeltekst of bijbelgedeelte centraal. Lees met je kinderen in een begrijpelijke vertaling een bijbeltekst. Het is leuk om daarbij iets te zoeken dat bij het seizoen past, een tekst over dieren bijvoorbeeld op dierendag. Vraag aan je kinderen wat deze tekst voor hen betekent. Het is vaak heel verrassend wat kinderen soms al uit een tekst halen! Laat je kinderen daarna voorwerpen zoeken die bij deze tekst passen (bijvoorbeeld diverse dieren bij Spreuken 12:10). Print of schrijf de tekst op een mooi kaartje en zet dat op een dienblad of kleine bijzettafel. Laat de kinderen daarbij een aantal voorwerpen die zij bij het thema vinden passen neerzetten. Je kunt zelf ook meedenken welke voorwerpen passen. Ook vinden je kinderen het misschien leuk om iets te maken van Lego dat bij het thema past. Zet de kijktafel op een centrale plek in je huis. Leuk om op een vast moment van de dag of week met elkaar na te denken over hoe je deze tekst in de praktijk van alle dag vorm kunt geven.

Doen met baby’s en peuters

Een bijbelverhaal kan je op speelse wijze actief laten beleven. Door iets te bouwen bijvoorbeeld, zoals de Ark van Noach, of een tempel (hut in de tuin). Ook de allerkleinsten kunnen meedoen. Bijvoorbeeld met het verhaal van de toren van Babel. Er is niets leukers voor een dreumes dan om – na het bouwen van een toren – die toren weer helemaal in stukken te gooien:) Vertel of lees tijdens het bouwen (een stukje van) het verhaal van de toren van Babel, dat vind je in Genesis 11:1-9 en in verschillende kinderbijbels.

Bijbels voor verschillende leeftijden

0 – 4 jarigen: Speciaal voor baby’s en peuters is er de Babybijbel
5 – 8 jarigen: Voor iets oudere kinderen is er de Samenleesbijbel Junior
8 – 12 jarigen: De Samenleesbijbel is de Bijbel in Gewone Taal, aangevuld met vijfhonderd pagina’s vol extra materiaal voor kinderen van 8-12 jaar. Deze gezinsbijbel staat vol met weetjes, kaarten, spelletjes, gespreksvragen en liedjes. Zo komen bekende en lastige verhalen uit de Bijbel dichtbij. De Samenleesbijbel werkt met open vragen, zodat kinderen en ouders samen kunnen napraten over de verhalen.
12 jaar en ouder: Voor tieners, die de bijbel misschien maar dik en ingewikkeld vinden, is er de Tienerbijbel. In dit boek staan bijzondere, spannende en mysterieuze verhalen, met prachtige illustraties. Lees de wijze spreuken uit de Bijbel, ontdek de spectaculaire wonderen die Jezus deed en probeer de geheime tekens in de illustraties te ontcijferen.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl